fbpx

4 groenten die je in de tuin kunt kweken met restjes

basilicum tuin

Heb je regelmatig restjes van groenten of kruiden? Gooi ze dan zeker niet weg, want je kunt ze gemakkelijk planten in je tuin en opnieuw laten groeien! Zo ga je te werk:

Lees ook:
Zo bestrijd je onkruid in de tuin: tips van een tuinier

Groenten die je kunt kweken met restjes

Zoete aardappel

Iedere dag zoete aardappelfrietjes uit eigen tuin als avondeten? Dat kan! Snijd één zoete aardappel doormidden en leg hem half onder water in een weckpot. Houd de aardappel eventueel op z’n plaats met tandenstokers en zet de pot op een warme, vochtige plek. Na enkele weken zullen er kleine plantjes aan de aardappel groeien. Als de plantjes stevig genoeg zijn, verwijder je ze voorzichtig van de aardappel en plant je ze in een pot met grond. Geef de plant elke dag water, daarna iedere week één dag minder. Zo krijg je weer nieuwe aardappelen.

Basilicum

In de meeste keukens staat wel een potje basilicum. Dit smaakvolle kruid maakt ieder Italiaans gerecht namelijk een beetje lekkerder. Maar als je het echt op z’n Italiaans wil aanpakken, kweek je een verse basilicumplant in je eigen tuin. Knip bovenaan een stukje van 2 centimeter van je verse plantje en verwijder voorzichtig de onderste blaadjes, de bovenste twee laat je zitten. Zet het uiteinde van het ministekje onder water en wacht tot het uiteinde ontspruit. Haal je plantje uit het water als de wortels dik genoeg zijn en plant het in een pot.

Bleekselderij

Bleekselderij is een lekkere frisse groente die je vaak tegenkomt in groentesoep of in salades. Het is een ideale snackgroente maar je kunt het ook koken. Heb je een … bleekselderij in huis? Bewaar dan het onderste stuk van de stronk en leg deze in een kommetje met water. Ververs het water regelmatig. Plant het stukje na ongeveer een week in een bakje met potgrond en zet het op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Gember

Deze krachtpatser in de keuken is sterk in opkomst. Je ziet gember overal: gemberthee, jonge gember op je sushiplaat, maar ook als smaakmaker in Aziatische gerechten. Wil je de bijzondere wortel zelf planten? Bewaar de gember dan tot er kleine groene stipjes op de buitenkant verschijnen. Snijd de wortel in stukken en plant ze in een pot onder een laagje grond. Trek daarna een laagje folie over de pot heen. Na een paar weken ontstaan er kleine plantjes, waarvan je na een paar maanden de wortels kunt gebruiken.

Lees ook:
Je buitenkamer lenteklaas maken in 3 stappen