fbpx

Bevroren door de kou? Dit moet je doen!

bevroren kou

Afgelopen jaar is er duidelijk één nationale hobby ontstaan: wandelen. Zelfs temperaturen rond het vriespunt weerhouden ons er niet van om naar buiten te gaan. Maar kleed jezelf warm aan, anders ligt het volgende obstakel op de loer: bevroren lichaamsdelen. Wat moet je doen als je je vingers of tenen niet meer kunt bewegen? 

Lees ook:
Zo kom je van een borrelende buik af na de feestdagen

Bevroren door de kou

Rode of witte vlekken

De lichaamsdelen die het snelste bevriezen, zijn onze vingertoppen, tenen, wangen, neus, oren en kin. De huid wordt eerst wit, daarna binnen een beetje blauw en vervolgens rood. Je weet dan dat je op zoek moet naar een warme schuilplaats. De verkleuring is dus eigenlijk een vroege waarschuwingssignaal voor bevriezing. Als je er niet naar luistert, kan bevriezing best wat schade aanrichten aan je lichaam en kan het je huid permanent beschadigen.

Prikkelend gevoel

Als je weer in een warmere omgeving bent, kan de bevroren huid gevoelloos worden, gaan jeuken of steken. Alsof er continu spelden en naalden in je huid worden geprikt. Vanwege de gevoelloosheid heb je niet in de gaten wanneer je huid bevroren is geraakt. Let tijdens het buiten zijn dus altijd op de kleur en textuur van de blootgestelde huid om te voorkomen dat de toestand verslechtert.

Warm op de juiste manier op

Houd de aangetaste huid onder de warme kraan of dep ongeveer 30 minuten met een warm washandje. Laat indien mogelijk iemand anders de watertemperatuur controleren. Omdat je huid gevoelloos is geworden, is het namelijk moeilijk om zelf te beoordelen of het water te heet is. Als je huid begint te ontdooien, kan deze rood worden en kun je een tintelend gevoel ervaren, wat eigenlijk gewoon aangeeft dat je bloedstroom aan het herstellen is.

Blijf gehydrateerd

Uitdroging verhoogt het risico op bevriezing. In de winter zijn we minder dorstig, maar juist dan is het belangrijk om een ​​glas water te drinken voordat je naar buiten gaat en flinke lichaamsbeweging gaat uitoefenen. Vergeet ook niet om stevig te eten voordat je de kou ingaat. Zo bijft je lichaam goed op temperatuur.

Laat alcohol staan

Velen van ons zijn in de veronderstelling dat alcohol dat typische gevoel van gloeien geeft bij koud weer. Tóch is dat een bedrieglijk effect. Je krijgt het eventjes warmer met een glaasje op. Maar uiteindelijk komt er meer bloed bij de oppervlakte van je huid, wat zorgt dat je sneller lichaamswarmte verliest aan de koude buitenlucht. Dus bewaar die borrel voor na de wandeling!

Bron: Reader’s Digest

Lees ook:
3 tips voor winterkamperen in Nederland