fbpx

De 3 beste gebieden om ijsvogels te spotten

ijsvogels spotten

Een ijsvogel spotten is nog niet zo makkelijk. Het zijn vliegensvlugge vogels die zich in de winter ook nog eens verstoppen. Maar door de zachte winters komen ze tevoorschijn en broeden ze eerder dan normaal. Dit zijn de beste gebieden om de ijsvogel te zien.

Lees ook:
Met dit vogelhuisje trek je de juiste vogels aan

IJsvogels spotten

IJsvogels kun je in principe overal zien waar water is, zowel bij zoete als zoute (visrijke) wateren. En het liefst beschut gelegen omringd door bomen en struiken. IJsvogels vissen namelijk graag vanaf een tak die over het water hangt. Als jij met die toeter van een lens op pad gaat om het perfecte plaatje te schieten, zorg dat dan dat je je zo stil mogelijk houdt. Je model is namelijk cameraschuw, maar wel een beetje bijziend. Dus er is kans dat hij op een paar meter van je vandaan op een tak landt.

1. Langs de Lek

De uitgestrekte grienden langs rivier de Lek is waar ijsvogels perfect hun gang kunnen gaan en waar wij we ze dus kunnen spotten. Bij Streefkerk kun je bij laag water een wandeling door het griend maken. Je hoort ze vaak van ver in de wilgen. Bij Krimpen aan de Lek bevindt zich Eendenkooi Bakkerswaal. In de beschutting van hoge bomen ligt een plas verscholen waar een aantal ijsvogels jaagt.

2. De Biesbosch

In Nationaal Park De Biesbosch is water genoeg en overhangende takken. Als het veel geregend heeft, lopen sloten en watergangen over en kun je ijsvogels zien jagen vanaf hekken en prikkeldraad. In 2015 werden er 40 paartjes gespot en dat aantal kan dit jaar goed verdubbeld zijn. Op dus naar de Biesbosch en houd je ogen goed open!

3. Philipsdam in Zeeland

Een walhalla voor vogels is natuurlijk Zeeland, de provincie met het meeste water. Bij de Deltawerken zie je een ‘harde’ scheiding tussen zoet en zout water, wat veel fauna oplevert. Aan de zoute kant van de Philipsdam maak je zeker kans op een ijsvogel. Aan de zoete kant zijn de oevers vooral begroeid met bomen en struiken en kun je langs de hele binnenzijde ijsvogels tegenkomen. Er staan verschillende vogelkijkhutten waar je de ijsvogel kunt zien jagen, bijvoorbeeld vanuit een uitgebloeide berenklauw!

Ken jij plekken waar je de ijsvogel perfect kan spotten? Deel ze met ons op Facebook.