fbpx

Die superirritante fruitvliegjes: zo kom je er vanaf!

banaan fruitvliegjes

We worden allemaal knettergek van de fruitvliegjes. Vooral in de zomer vormen ze een flinke plaag. Geen rottend of gistend voedsel neerleggen, dat weten we wel. Maar er is meer. Hoe kom je er van af?

Lees ook
Zo houd je groenten en fruit langer fris & fruitig

fruitvliegjes

Reukvermogen

Om te beginnen is het goed te weten waar fruitvliegjes op afkomen. Want zijn ze eenmaal binnen, dan kom je er bijna niet vanaf. Ze leven vrij kort (twee weken), dus vermenigvuldigen zich razendsnel. En ze hebben een goed reukvermogen: achterin je tuin merken ze al dat er iets te halen is in jouw huis. Misschien ruiken ze het zelfs al aan het eind van de straat. Je weet het niet. Het enige goede nieuws: ze zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Maar wel bloedirritant.

Gaan met die banaan

Fruitvliegjes, de naam zegt het al, zijn dol op fruit. Vooral overrijp fruit en fruit met beurse plekjes is hun lievelingsvoedsel. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zegt men. Maar met dit weer is fruit al snel aan het rijpen of aan het gisten. Bewaar het dus in de koelkast. Die vlieger gaat niet op bij banaan en andere tropische fruitsoorten. Bewaar deze op een donkere plek, maar altijd geldt: eet ze op tijd op. Voor je het weet, is het te laat.

Instinkers

Het is echter niet alleen (rot) fruit waar ze op afkomen. Dit zijn ook zaken die op het fruitvliegjesmenu staan:

  • Rottende en beschimmelde groenten
  • Zoete sojasaus
  • Wijn- en bierrestjes, in opgedroogd glas of in fles
  • Vruchtensap (al of niet gemorst!)
  • Koffiedik in je koffiezet-apparaat (ze ruiken zelfs de koffie in de cupjes!)
  • Rottende of dorre blaadjes van planten, bloemen en kruiden
  • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
  • Gebruikte theezakjes
  • Tuinaarde en potgrond met kunstmest of plantenvoeding
  • Schoonmaakmiddel met citrusgeur (!)
  • Azijn
  • Voedselresten in je vaatwasser: houd deze dus dicht

Niks op het menu

De allerbeste manier om van fruitvliegjes af te komen, is om niks neer te leggen dat hen aantrekt. Dat is meteen de grote instinker bij de vele tips om van fruitvliegjes af te komen: als je een val met iets lekkers voor ze neerzet, komen ze in grote getalen. Zet zo’n val dus nooit ín je huis, maar er een stuk buiten. Zorg dus dat je huis en vooral keuken oninteressant voor ze is. Houd aanrecht, eettafel en kookplaat schoon, evenals de keukenvloer. Spoel vuile glazen én flessen meteen om. Gooi geen etenswaren in je vuilnisbak, maar meteen bij het GFT en bewaar die buitenshuis, uit de zon en goed afgesloten. Sluit flessen met azijn en sojasaus goed af en zorg ook dat de flessen aan de buitenkant schoon zijn. Vervang dagelijks, en wellicht zelfs twee keer per dag, je vaatdoek. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citrusgeur of een andere fruitlucht; een echte instinker is dat! Denk ook aan je handzeep in de keuken: zonder fruitluchtjes!

basil fruitvliegjes

Opzuigen die handel

Zijn er ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch nog steeds fruitvliegjes te vinden in je huis? Gebruik dan de stofzuiger! Fruitvliegjes zijn makkelijk op te zuigen. Haal het mondstuk eraf en zet hem op het hoogste vermogen. Laat hem wel even aanstaan, zodat ze helemaal in de zak terechtkomen. Bij een serieuze plaag is het verstandig om je zak dan (buiten!) te verwisselen en de oude zak weg te gooien. Neem je muren af met een sopje met Dettol of een schoonmaakmiddel met eucalyptus- of lavendelgeur, daar hebben ze een hekel aan. Ze hebben ook een hekel aan tocht, en aan geurige kruidenplantjes als basilicum, dille en salie. Ook met kruidnagels, knoflook en takjes lavendel kun je ze verjagen.

In de val

Er zijn diverse manieren om fruitvliegjes in de val te lokken. Maar ook dat is weer een instinker: sommige vallen werken zó goed, dat ook de hele populatie van de buren zich naar jouw huis verplaatst. Maar om je huis te legen en ze snel te lokken, kan het wel werken. Neem een klein plastic bakje en vul dit met oude rode wijn, overrijp fruit in een laagje azijn, siroop met een scheut azijn of een deel appelsap met een deel azijn. Span plastic folie over het bakje en zorg dat het goed is afgesloten. Prik er een gaatje in. Ze vinden de weg naar binnen, maar niet meer naar buiten.