fbpx

Zo houd je groenten en fruit langer fris & fruitig

groenten en fruit langer fris

De tijd dat supermarkten tijdens zon- en feestdagen gesloten waren, is niet meer. Je kunt zo goed als dagelijks op pad voor groenten en fruit. Geen zin of tijd? Lees dan verder. We geven je handige bewaartips, zodat je sla, bananen, avocado etc. langer mee kunnen. Want weggooien is zonde!

Lees ook:
Die superirritante fruitvliegjes: zo kom je er vanaf!

Ik geef mijn krop sla even water

Sla is ongeveer twee tot drie dagen houdbaar. Bewaar sla in de koelkast, in een niet afgesloten zak, zodat er nog lucht bij kan. Wil je er nog een dagje langer mee doen, dan ga je als volgt te werk: snijd van een verse krop sla het dunne donkere laagje onderaan de steel weg. Maak hierin een inkeping in de vorm van een kruis. Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. Ververs het water wel dagelijks. Zijn de bladeren toch ietsje verlept? Leg ze voor gebruik in een bak water met ijsklontjes!

Voor avocado’s met pit!

Avocado’s worden in veel supermarkten ‘eetrijp’ verkocht, waardoor je onverhoopt met een bruine, overrijpe avocado zit, erg onsmakelijk. Beter is het dus om ze iets groener te kopen. Een te harde avocado stop je samen met een banaan of appel in een plastic zakje. Dan rijpt hij heel vlot. Heb je een halve avocado gebruikt en wil je de andere helft tot morgen bewaren? Bewaar die helft in een zakje in de koelkast en altijd met pit; dat voorkomt het bruin worden. Je kunt de vrucht ook eventueel besprenkelen met citroensap.

Frisse groene jongens

Hoe bewaar je komkommers? Nou, in ieder geval nooit in de buurt van tomaten, tomaten geven namelijk een stof af die de komkommer geel maakt en sneller doet rotten. De komkommer is een koukleum! In de koelkast wordt hij slap en snotterig. Bewaar komkommers liever op een donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast. Zo blijven ze ongeveer een week stevig en knapperig.

Zomerkoninkjes

Aardbeien bewaar je langer door ze, voordat je ze in de koelkast legt, te wassen in een mengsel van 1 kopje azijn en 3 kopjes water. Hiermee dood je de bacteriën waardoor ze stukken minder snel gaan schimmelen. Zorg er wel voor dat ze droog de koelkast in gaan.

banaan

Bananen die niet van kleur verschieten

Bananen horen niet in de koelkast thuis. Daar worden ze niet rijp en gaat de smaak verloren. Op het aanrecht kleuren ze weer snel bruin, zeker in daglicht. Dit voorkom je door de bovenkant van een tros bananen, daar waar de bananen aan elkaar vastzitten, met een stukje huishoudfolie in te wikkelen.

Lees ook:
Zo eet je genoeg groenten en fruit