fbpx

Dodelijke kattenziekte in Nederland: hoe zit dat?

kat kattenziekte

Opnieuw gesignaleerd in Nederland: een besmettelijke en dodelijke kattenziekte. Alsof er nog niet genoeg virussen rondzwerven. Wat is het precies en wat kun je als kattenbezitter doen om jouw kat ertegen te beschermen?

Lees ook:
Zo wordt je tuin geen kattenbak

Dodelijke kattenziekte

De kattenziekte wordt overgedragen door het ‘Panleucopenie Virus’, een zeer besmettelijk en dodelijk virus die wordt overgedragen via vlooien en de ontlasting van katten. Niet alleen buitenkatten zijn gewaarschuwd; ook binnenkatten worden in gevaar gebracht doordat het virus via de schoenen het huis kan binnenkomen.

kattenziekte nederland

Is jouw kat gevaccineerd?

De dierenarts roept kattenbezitters op om te controleren of hun kat de juiste inenting heeft gehad: goed vaccineren is de enige manier om de ziekte buiten Nederland te houden. Is er een Tricat-sticker aanwezig in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort van jouw kat? Bij ‘ja’: dan mag je er vanuit gaan dat jouw kat de afgelopen drie jaar gevaccineerd is tegen dit virus. Bij ‘nee’: bel de dierenarts en plan een afspraak in.

Hoe weet je of jouw kat de kattenziekte heeft?

Symptomen van de kattenziekte zijn voornamelijk braken en diarree. Maar pas op: een kat kan er ook aan (over)lijden zonder dat het symptomen vertoont. Controleer dus goed op het gedrag van je kat en veeg je schoenen goed bij thuiskomst.

Lees ook:
Help! Een vlooienplaag na de vakantie