fbpx

Droogbloemen: terug van weggeweest!

droogbloemen terug

Weet je nog, dat stoffige boeketje droogbloemen op je moeders dressoir? Een woonaccessoire dat halverwege de jaren negentig toch echt voorgoed van zolder werd verwijderd. Verrassing: droogbloemen zijn terug van weggeweest! 

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen

Droogbloemen zijn terug van weggeweest

droogbloemen terug van weggeweest

Waar haal je droogbloemen vandaan?

Grr… Op naar de kringloop dan maar!? Retro stopflessen, stolpen en ingelijste bloemen zie je overal terugkomen. Interieurstylisten wisten er weer nieuw leven in te blazen. Het duurde even, maar inmiddels zijn er steeds meer bloemisten die droogbloemen weer aan hun assortiment hebben toegevoegd.

DIY

Oftwel: ga zelf aan de slag! Je kunt heel simpel thuis bloemen drogen. De meeste bloemen kun je het beste laten drogen als ze net openbloeien. Als je een te ‘rijpe’ bloem neemt, heb je kans dat alle blaadjes er af vallen.

Kies je bloem

Niet bij alle bloemen krijg je een mooi resultaat. Kies dus zorgvuldig uit welke bloemen je gaat gebruiken. Lavendel, hortensia en celosia cristata behouden hun kleur en vorm. Uienbollen, papaver en judaspenning zijn ook heel geschikt en drogen meer sepiakleurig op. 

Aan de lucht drogen of persen?

Ga je de bloemen aan de lucht drogen, in een schoenendoos of tussen een telefoonboek? Dat hangt helemaal van je decoratie-ideeen af. Wil je de bloemen inlijsten, stop ze dan tussen een telefoonboek of wikkel ze in met keukenpapier met daarbovenop een zwaar voorwerp. Ga je voor een mooi droogboeket, bind de bloemen dan bij elkaar met elastiekjes. Hang de bos vervolgens ondersteboven op een warme en droge plek in de schuur of op zolder. Op een donkere plek als een schoenendoos behouden de bloemen het beste hun kleur

Decoreren maar!

Droogbloemen geven meteen sfeer aan een ruimte en blijven lang mooi. Wat dat betreft een perfecte aanvulling op de ‘slow living’-trend van nu: eenvoudig, duurzaam en ambachtelijk. Voor een romantisch interieur, laat het droogboeket dan op z’n kop hangen! Ben je meer van minimalistisch? Grabbel dan eens in de verloren scheikunde hobbyverzameling van je zwager. Zet één bloem in een erlenmeyer of reageerbuisje, en je bent klaar. Je kunt ook een stilleven van zaden en bloemen maken in een oude vitrinekast of fotolijst. Kortom: geen hoek in de woonkamer meer die saai achterblijft!

Lees ook:
Help! ik heb ontspuld en spijt