fbpx

Een natuurlijke tuin: 3 tips voor duurzaam tuinieren

tuinieren compost

Duurzaam leven begint in je … Tuin! Wat als je op je eigen stukje grond (of balkon) het verschil kunt maken? Met deze tips vergroot je biodiversiteit en laat je de natuur lekker zijn gang gaan. 

Lees ook:
Zo bestrijd je onkruid in de tuin: 5 tips van tuinier Thijs

3 tips voor duurzaam tuinieren

tuinieren inheemse planten

1. Stop met schoffelen

Waarschijnlijk geef je jezelf een schouderklopje iedere keer nadat je ijverig de grond hebt staan omspitten Toch kun je de volgende keer beter aan een andere klus in de tuin beginnen: schoffelen is namelijk onnodig. Er groeit juist sneller onkruid in een omgespitte grond. De bodem bestaat uit een ingewikkeld, perfect op elkaar ingespeeld systeem, en dat verpest je door er steeds met een schoffel in te wroeten.

2. Breng een laag compost aan

Maak een rijke en duurzame bodem met compost, die je als extra laag op de grond aanbrengt: onkruid wordt onderdrukt, de bodem houdt meer vocht vast waardoor je minder hoeft te sproeien en de planten worden meteen gevoed. Binnen de kortste keren komen er wormen, bacteriën en schimmels op bezoek, die bevorderlijk zijn voor je tuin. Let op dat je biologische compost koopt zonder kunstmest óf maak zelf compost. Bijna al je plantaardige keukenresten kun je op de composthoop gooien!

3. Koop inheemse planten

Of je nu een grote tuin hebt, een postzegeltuintje of enkel een balkon: elk van deze biotopen levert een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit. Veel insecten zijn afhankelijk van specifieke soorten planten. Omdat de planten en insecten al duizenden jaren samenleven, zijn dit altijd inheemse soorten: wilde planten die hier van nature (zonder menselijke invloed) voorkomen. Laat de natuur een beetje zijn gang gaan en kies voor planten als veldsalie, het kluwenklokje of de hazelaar.

Lees ook:
12 tips & tricks voor planten en tuinieren