fbpx

Zo bestrijd je onkruid in de tuin: 5 tips van tuinier Thijs

onkruid bestrijden

Het buitenzitseizoen is weer geopend! Voordat je gezellig in de tuin kunt zitten, moet er eerst het een en al gebeuren. Tijd om die handen uit de mouwen te steken. Te beginnen met: onkruid bestrijden! Tuinier Thijs van Tuintipsonline geeft tips over hoe je tuin binnen de kortste keren onkruid vrij is:

Lees ook:
Geen tuin wel een balkon: tips van een interieurstylist

Zo bestrijd je onkruid in de tuin

onkruid kruid

Wat is onkruid en waarom bestrijden we het?

Onkruid zijn alle ongewenste plantjes die in je tuin groeien. De definitie ‘onkruid’ kan per persoon verschillen. Wat voor de een onkruid is, is voor de ander misschien wel een gewenste plant. Het bestrijden van onkruid doen we om van deze ongewenste plantjes af te komen. Onkruid kan op allerlei plekken groeien, zoals in de border, het gazon of in de verharding. 

Wanneer moet ik onkruid bestrijden?

Het beste is om onkruid al in een vroeg stadium te bestrijden, voordat de zaden zich gaan verspreiden. Rond maart stijgen de temperaturen, waardoor ook het onkruid explosief begint met groeien. Het beste kun je dan al direct beginnen met bestrijden om verspreiding te beperken. Hier heb je de rest van het jaar veel plezier van.

Waarmee bestrijd ik onkruid?

Hoe je onkruid bestrijd is veelal afhankelijk van de ondergrond waar het onkruid groeit. Tot enkele jaren geleden werd er vaak gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is inmiddels verboden omdat dit slecht voor het milieu is. Gelukkig zijn er aantal andere goedwerkende alternatieven.

Verschillende soorten gereedschappen:

De do’s en de dont’s:

paardenbloem onkruid

Onkruidborstel
+ Het onkruid is direct weg tussen de voegen. Hierdoor ziet je bestrating er meteen schoon uit
+ Ten opzichte van een onkruidbrander een veilige methode om onkruid te bestrijden

– Onkruid borstelen kan een intensieve klus zijn
– Bovengronds wordt het onkruid verwijderd. De wortel kan echter nog blijven zitten, waardoor het onkruid binnen enkele weken weer terug groeit

Onkruidbrander
+ Er komen geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas
+ Werkt sneller dan het verwijderen met de hand
+ Je hoeft niet op je knieën te werken
+ Dood bij veel onkruiden ook de wortel

– Let bij een onkruidbrander wel op de brandveiligheid en kom met de vlam niet te dicht bij brandbare materialen
– Het onkruid staat enkele dagen/weken verdord tussen de bestrating

Bestrating

Veel mensen gebruiken azijn om van onkruid in de bestrating af te komen. Azijn heeft een tijdelijke werking en is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet milieuvriendelijk. Voor de bestrating kun je beter gebruik maken van onkruidbranders en onkruidborstels. Het gebruik hiervan is een stuk milieuvriendelijker dan chemische bestrijdingsmiddelen.

Border

In de border kun je het beste onkruid plukken of schoffelen. Het beste resultaat bereik je als je schoffelt tijdens een droge en zonnige periode. Het onkruid verdroogt dan snel en de kans is klein dat het onkruid weer aangroeit. 

onkruid gazon

Gazon

Het bestrijden van onkruid in het gazon vraagt net even een andere aanpak. Het beste kun je onkruid plukken of verwijderen met een onkruidsteker. Met een onkruidsteker zijn voornamelijk penwortelonkruiden zoals de paardenbloem te verwijderen. Het gebruik van een gazonmest met onkruidverdelger is ook een effectieve oplossing. Vrijwel alle onkruiden en mos verdwijnen met deze meststof. 

Wil je onkruid in het gazon beperken geef het gazon dan een goede verzorging, zoals de juiste bemesting, vochtbehoefte, kalk en zaai kale plekken in, zodat onkruid nauwelijks kans krijgt om in deze kale plekken te groeien. 

Lees ook:
Maak je buitenkamer lenteklaar in 3 stappen