fbpx

7 grappige feitjes over planten

planten

Weet jij welke plant enorm snel groeit? Met welke plant je heerlijke gerechten kunt maken? En van welke plant je zelfs schoenen kunt maken? Danique Elizen wél! Als oprichter van Studioplant deelt ze 7 grappige feitjes over planten. 

Lees ook:
Zo houd je kruidenplantjes in leven: handige tips

Planten

1. Met deze plant kun je heerlijk koken

Een leuk feitje: de stengels van de Alocasia oftewel: de olifantsoor, worden in Vietnam gegeten. Van de gepelde stengels worden soepen en roerbakgerechten gemaakt. Oké, we moeten er wel bij vertellen dat de stengels vooral worden gegeten voor de ‘bite’. Want heel eerlijk: de grasachtige smaak van de stengels is niet heel bijzonder.

Alocasia planten

2. Aan deze plant groeien vruchten

In de natuur kunnen Monstera’s, oftewel: gatenplanten bloeien. Er groeien dan zelfs vruchten aan de plant. Als je in Aziatische landen de vrucht van de Monstera wil proeven, is het belangrijk dat de vrucht rijp is. Onrijpe vruchten zitten namelijk vol zuur, die je kunt gebruiken om te bleken en roest te verwijderen. Maar, lukt het je wel een rijpe vrucht te bemachtigen? Dan geniet je van een smaaksensatie van ananas, banaan en kokos.

3. Deze plant helpt tegen snurken

Je leest het goed! Lig jij ‘s nachts wakker van een snurkende partner? Probeer dan eens een ananasplant op je nachtkastje. De reden? Net als alle planten doet de ananasplant aan het proces van fotosynthese. Dit proces gaat als volgt: de plant opent haar huidmondjes om CO2 op te nemen, en via haar blad zuurstof en waterdamp weer ‘uit te ademen’. Het bijzondere aan de ananasplant is dat dit proces niet overdag plaatsvindt, maar in de nacht. Dat maakt dat de ananasplant ook wel bekend staat als de slaapkamerplant.

4. Deze plant kan tot de hoogte van een giraffe reiken

Ondanks dat de Ceropegia Woodii oftewel: de hartjesplant er niet stevig uitziet, kan de plant maar liefst vier meter lang worden. Dat is ongeveer even groot als een volwassen giraffe.

5. Van deze plant kun je schoenen maken

Als een Ficus ongeveer 6 jaar oud is, produceert de plant een melkachtige substantie. Deze zogenoemde latexsap wordt wereldwijd gebruikt voor de productie van rubbergerelateerde producten. Vroeger werd er van het sap van de plant zelfs schoenen gemaakt. Hoe dat in z’n werk ging? Voeten werden in het sap gedipt, om de mal los te pellen van de voeten en de mal daarna met hitte stevig te maken.

6. Planten: deze plant maakt een knisperend geluid

Wist je dat het blad van de Calathea reageert op licht? Zodra het in de avond gaat schemeren sluit de Calathea haar blad. Iedere ochtend bij zonsopkomst opent ze haar blad weer. Dit sluiten en openen van het blad zorgt voor een knisperend geluid.

7. Deze plant raast in no-time de pan uit

Voor wie houdt van planten die enorm snel groeien heeft aan de bamboe een goede! Wist je dat een bamboe zo’n 88 cm per dag kan groeien?

Lees ook:
Druppelende planten? Dit is er aan de hand