fbpx

Groen, groener, groenst: voor elke ruimte een plant

plant in huis

Een urban jungle lijkt met de dag populairder te worden. Niet alleen planten in de woonkamer, maar net zo goed in de keuken, gang, slaapkamer en zelfs in de badkamer. Bovendien blijkt groen in huis een hoop voordelen te hebben, zo is het goed voor de luchtkwaliteit, akoestiek in huis en voor je mentale gezondheid. Maar welke plant plaats je nu in welke ruimte? Dat vragen we aan Evelien de Klerck, die al jarenlang werkzaam is bij de afdeling kamerplanten bij een tuincentrum.

Lees ook:
Zuiver de lucht met deze zuiverende planten voor in huis

Plant in de badkamer

De badkamer kenmerkt zich als de meest vochtigste plek van het huis en dat niet alleen: bij veel huishoudens is er weinig lichtinval in deze ruimte. Een must als je een plant in de badkamer wil gaan plaatsen is een raam, want elke plant heeft licht nodig. Daarnaast is het van belang dat je er geen planten neerzet die heel gevoelig zijn voor vocht, zoals behaarde planten die in een vochtige ruimte snel gaan schimmelen, en cactussen of vetplanten die eveneens niet goed tegen een te vochtige lucht kunnen. Planten die het daarentegen wel goed doen in een badkamer zijn varens of groene planten, mits er voldoende licht is.

Groen in de slaapkamer

Geloof het of niet, er bestaat een anti-snurk plant, oftewel de ananasplant. Deze plant geeft ook ‘s nachts zuurstof af. Handig om op het nachtkastje van je partner te zetten als hij of zij snurkt. Een slaapkamer heeft vaak voldoende licht en daardoor kun je er vrijwel elke groene plant plaatsen. Wat je wel vaak ziet is dat een slaapkamer niet een hele grote ruimte is, waardoor een plant al vaak op de vensterbank komt te staan. Dit is de plek waar de plant heeft meeste zonlicht krijgt te verduren en daar kan zeker niet elke plant tegen. Kies je ervoor om de plant toch een plekje op de vensterbank te geven, kies dan voor een vetplant.

plant in de woonkamer

Eetbare planten in de keuken

De keuken leent zich perfect voor eetbare planten, oftewel: verse kruiden. Verse kruiden kun je bijvoorbeeld bij het keukenraam wegzetten en daar kun je een salade mee opleuken. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is dat mensen kiemgroente laten groeien, dat is ook leuke aanvulling in de keuken. Hierbij kun je denken aan tuinkers en taugé, deze groente kun je heel goed in een schaaltje in het keukenraam laten ontkiemen. En een bijkomend voordeel, er zitten veel vitamines in.

Planten in de woonkamer

Bij de woonkamer is er vaak sprake van twee uiterste: of mensen hebben een raam op het zuiden en heel veel zon in huis, of mensen hebben een donkere woonkamer met grote meubels. Bij de eerste situatie zijn mensen vaak teleurgesteld als ze te horen krijgen dat in deze zonnige ruimte alleen een cactus of vetplant overleeft. Totdat ze het ruime assortiment en de mogelijkheden zien. Daar vinden ze vaak hun smaak wel tussen.

Nog lastiger wordt het als mensen een plant op een donkere plek, in een nisje of achter een kast in de woonkamer, willen plaatsen. Eerlijk is eerlijk, houd er dan rekening mee dat je de klant wat vaker moet vervangen. Een plant heeft nu eenmaal licht nodig. Of neem eens een kijkje bij de zijdebloemen. Als je dan toch kiest voor een échte plant, dan zijn het de Calathea en de Pachira die bekend staan als echte schaduwplanten en weinig verzorging nodig hebben.

De ruimte opleuken met groen

Een urban jungle kun je creëren door niet alleen te denken in groen op kasten en op de vloer, maar juist in de hoogte. Tegenwoordig zie je veel hangplanten waarmee je veel sfeer in een ruimte krijgt. Daarnaast spreekt het aan als je een echte eyecatcher in je woonkamer plaatst, een plant van twee meter hoog. Dat is een mooie toevoeging aan de ruimte.

Lees ook:
12 tips & tricks voor planten en tuinieren