fbpx

Groene tuin in 5 stappen: tips van tuinexpert Floor Korte

vergroenen tuin floor
Afbeelding: Ⓒ Hanke Arkenbout Photography

Wist je dat je jouw leefomgeving heel makkelijk kunt vergroenen? Moestuinexpert Floor Korte geeft je een aantal makkelijke stappen die je ook kunt terugvinden in haar prachtige gloednieuwe boek ‘De Groene Tuin’.

Lees ook:
3 tips om een moestuin te starten

Zo leg je een groene tuin aan

Afbeelding: Ⓒ Hanke Arkenbout Photography

1. Haal de tegels uit je tuin

Ligt de tuin vol tegels, dan is dit de eerste stap: haal deze eruit. Uiteraard is het aan jou hoeveel tegels je laat liggen. De verwijderde tegels maken niet alleen meer ruimte voor meer groen, maar zorgen er ook voor dat water beter weg kan lopen na een flinke hoosbui en het in de zomer koeler en aangenamer is. Vocht verdampt namelijk door de bladeren van de plant waar jij dan zeker profijt van hebt op zo’n warme dag. Gooi de tegels niet zomaar weg, want je kunt hier nog leuke dingen mee maken.

2. Kies je planten bewust

Kies planten die voor langere tijd meegaan, hier geniet je langer van, is beter voor de bodem en het bodemleven omdat je het lekker met rust laat en het is ook nog eens minder werk. Ga op zoek naar planten die jou blij maken en waar je met veel aandacht voor wilt zorgen: of dit nou bloemen, groente of fruit is.

3. Maak een tuinplan

Het is verstandig om een plan te maken, zodat je weet of de beplanting die je mooi vindt en graag eet wel goed groeit bij jou in de tuin. Denk dan aan de grond en de zonnestand in de tuin. Het ontwerp is ook heel erg handig, zodat je wat beter in kunt schatten hoe de tuin eruit gaat zien, maar ook wat je vooral nodig hebt voor de aanleg. Houd tijdens het planten voldoende afstand tussen de zaadjes, zodat ze hun eigen plek hebben waar ze groot kunnen worden.

4. Voed de grond met compost

Voordat de planten erin gaan, is het goed om de kwaliteit van de grond te controleren. Als er beestjes zoals pieren en pissebedden rondkruipen, betekent dit veel leven en dus voedzame grond. Niet getreurd als dit allemaal niet zo is, want grond valt altijd voedzamer te maken met compost. Compost kun je zelf maken, maar ook kopen. Op deze manier wordt het bodemleven aan het werk gezet, waardoor de plantjes veel beter zullen groeien.

5. Vang water op in een regenton

Heb je wel eens nagedacht om het regenwater wat uit de lucht komt op te vangen in een regenton? Regenwater is namelijk veel beter voor je planten dan kraanwater. Kraanwater bevat veel kalk en mineralen waardoor de voedingsstoffen die in de grond zitten minder goed opgenomen kunnen worden door de plant, wat kan resulteren tot planten die minder groot en sterk worden.

Lees ook:
Wildplukken in de natuur: waar je op moet letten