fbpx

Wildplukken in de natuur: waar je op moet  letten

wildplukken frambozen

Wat is er romantischer dan in de wilde natuur de ingrediënten voor je avondmaal bij elkaar sprokkelen? Je zult verrast zijn hoeveel eetbare planten, bloemetjes en paddenstoelen dichtbij jouw huis te vinden zijn. Maar mag je zomaar wildplukken? Deze tips vertellen je waar je op moet letten.

Lees ook:
In 5 eenvoudige stappen je eigen moestuin

wildplukken rozenbottels

Wildplukken mag, maar met mate

Wildplukken is toegestaan, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Pluk niet meer dan je zelf nodig hebt, een handjevol dus, want ook de dieren moeten ervan leven. Met manden vol het bos verlaten staat gelijk aan stropen en is strafbaar. Met name op bramen wordt streng gelet door Staatsbosbeheer. 

Pluk met respect

Op het kleine beetje natuur wat we in Nederland hebben, moeten we zuinig zijn. Pluk dus met respect; neem geen hele takken mee naar huis en laat alles zo veel mogelijk in tact. Ook is het niet de bedoeling om je wildverzameling door te verkopen. Respectvolle plukkers zijn mensen met liefde voor de natuur en blauwe vingers van het sap, zonder zwarte vingers van het geld tellen.

Blijf op de paden

Niet alle plekken zijn er voor bestemd om wild te plukken. In de meeste natuurgebieden geldt: blijf op de wegen en paden die voor de mens is aangelegd. Je mag dus niet van het pad af om de natuur niet te verontrusten en beschadigen. Wie dit wel doet, kan een behoorlijke boete krijgen.

Lees je in

Voor beginners is een boek over wildplukken erg handig om te weten te komen wat eetbaar is en wat giftig. Was en kook bijvoorbeeld alles wat je vindt op plekken waar honden uitgelaten worden. En pluk niet langs drukke wegen en dichtbij fabrieken. Alle uitlaatgassen dalen ook neer op de planten in de berm of komen in het grondwater terecht.

Boekentip: David Hamilton – De Smaak van Wildplukken

Het boek ‘De Smaak van Wildplukken’ van David Hamilton vertelt je naar welke wildplukgewassen je in welke jaargetijde op zoek kunt. Het boek laat je kennis maken met planten die je voorheen altijd probeerde te vermijden, zoals de grote brandnetel. De vele foto’s en tekeningen helpen je de juiste planten, paddenstoelen en bloemen makkelijker te vinden in de natuur. Zodat jij thuis de lekkerste gerechten kunt bereiden met je zelfgeplukte ingrediënten.

Wildplukwijzer app

Om de toegestane wildplukplekken in Nederland te ontdekken, is er een speciale wildplukwijzer website opgericht, waar deze locaties staan aangegeven. En heel handig, er staat ook bij wat je er kunt vinden, vaak met foto om het vinden van de juiste plant of vrucht makkelijker te maken. Om het helemaal makkelijk te maken, kun je een app downloaden zodat je alle info altijd bij de hand hebt.  

Lees ook:
Kies je eigen bloemen in deze pluktuinen