fbpx

Je oude vaas beu? Zo blaas je ‘m nieuw leven in 

oude vaas

Wie heeft ze niet in huis: witte, glazen of gekleurde vazen. Hoewel het een tijd terug prima in je interieur paste, staan ze nu al een hele poos in de kelderkast. Of heb jij ze wellicht al weggegaan? Haal je vaas weer tevoorschijn of wandel zodra de winkels weer open zijn eens binnen bij de kringloopwinkel, want met deze simpele techniek blaas je ‘m weer nieuw leven in. 

Lees ook:
De bloemenbieb, een duurzaam alternatief voor verse bloemen

Elke type vaas

Stenen, glazen, grote of kleine vazen… deze techniek kun je zelfs toepassen op een beschadigde vaas. Of heb jij thuis nog een roze bloempot staan die eigenlijk niet meer in jouw interieur past? Dan kun je deze heel simpel een compleet nieuwe uitstraling geven. Met een kleur die beter past bij jouw inrichting.

Stap 1

Maak de vaas die je gaat bewerken goed schoon. Dat kan met een schoonmaakdoekje met water en een beetje afwasmiddel. Alleen de buitenkant is voldoende en zorg dat je deze goed droog maakt. 

Stap 2

Voor de juiste hechting van het product breng je met een grove kwast een laag primer aan. Werk je namelijk direct op de vaas, dan bestaat de kans dat er op een later moment stukjes afbreken. Tip: gebruik de Gesso primer van de Action. Vervolgens laat je de primer een paar uur drogen.

Stap 3

Met muurvuller breng je structuur op de bloempot aan. Tip: gebruik de Instant Filler van Spectrum van de Action. Het gereedschap waarmee je de muurvuller aanbrengt, bepaalt de uitstraling van jouw creatie. 

Stap 4

Er zijn verschillende manieren waarop je vazen kunt bewerken. Zo kun je bewerken met een houten spatel, een grove kwast of een schuursponsje. Met ieder gereedschap creëer je een ander effect. Op de afbeelding zie je het resultaat van een grove kwast. 

vaas beu

Stap 5

Als je de muurvuller aanbrengt, is het belangrijk dat je het uithardingsproces in de gaten houdt. Mocht de muurvuller te snel uitharden, dan kun je deze met vochtige handen nog verder bewerken. Maar let erop dat je niet te langzaam werkt.

Stap 6

De droogtijd is afhankelijk van de laag die je aanbrengt. Als de vaas goed droog is, kun je gaan verven. Kies een muur- of krijtverf die jij mooi vindt. Je kunt ook kleuren met elkaar combineren, bijvoorbeeld drie verschillende kleuren grijs. 

Stap 7

Creëer een speels effect door de verf met de zachte kant van een schuursponsje op de vaas te wrijven. De vaas hoeft niet helemaal bedekt te zijn met kleur. Laat de verf goed drogen, voordat je een tweede kleur aanbrengt. Dit kun je zo vaak herhalen als je zelf wilt. Wil je juist minder structuur? Bewerk de vaas dan met een schuurpapiertje.

Stap 8

Is de vaas helemaal naar je zin? Werk de vaas dan af met droge koffiedrap. Veeg dat met een borsteltje over de vaas om een ‘oude look’ of betonkleur te creëren. Voor een betere houdbaarheid van de vaas kun je vernis als extra beschermlaag aanbrengen.

Lees ook:
Hydroponie: de allernieuwste groentrend voor in huis