fbpx

Mag je bakken in extra vierge olijfolie?

olijfolie vierge

‘Bakken met olijfolie is gezonder dan met een klontje boter’: dus haalden we olijfolie in huis. De extra vierge speelt in veel keukens een hoofdrol, omdat je de variant ook kunt gebruiken voor koude toepassingen. Maar wist je dat extra vierge olijfolie eigenlijk niet bedoeld is om te verhitten? Lees het hier.

Lees ook:
Ghee: geklaarde boter met een wonderbaarlijke werking

Mag je bakken in extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie

Extra vierge kun je in het supermarktschap ook wel terugvinden als ‘extra virgin’, ‘ongeraffineerd’ of ‘koud geperst’. Het is een eersteklas olijfolie en is niks meer of minder dan onbewerkte olijvensap. Extra vierge olijfolie heeft een uitgesproken olijfsmaak en bevat meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan geraffineerde (traditionele) olijfolie. Vandaar dat deze olijfolie veel gebruikt wordt bij koude pasta’s, salades, tapenades.

Verwarmen

De reden waarom extra vierge olijfolie vooral koud wordt toegepast, is omdat bij het verhitten ervan kankerverwekkende stoffen (PAK’s) kunnen vrijkomen. Dit gebeurt echter pas als olijfolie lang verhit wordt op een temperatuur van hoger dan 200 graden Celcius, zoals bij frituren. Kort groenten wokken of een vleesje bakken gaat prima, maar laat de boel niet aanbranden of roken. Dan komen er namelijk wél schadelijke stoffen vrij.

Extra vierge of traditioneel?

Extra vergine olijfolie verhitten kan dus geen kwaad. Wel gaat de smaak grotendeels verloren en ook de gezonde voedingstoffen verdwijnen. Zonde! Ook op financieel vlak kun je dus beter kiezen voor een traditionele olijfolie. Deze olie is gezuiverd en daardoor geschikter om op hogere temperaturen te verhitten, terwijl de smaak en kwaliteit constanter blijven.

Bron: Keuringsdienst van Waarden, NPO3

Welke olie gaat er vanavond in jouw pan? Deel het met ons op Facebook.

Lees ook:
Olijfolie: hoe kies je de goeie?