fbpx

Ghee: geklaarde boter met een wonderbaarlijke werking

ghee wonderboter

In de Indiase keuken wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van ghee (sprek uit als ‘gui’), geklaarde boter met een wonderbaarlijke werking. Een vet dat je zowel kunt eten als op de huid kunt smeren. Vijf eigenschappen.

Lees ook:
Pindakaas: 5x hierom is het gezond om pindakaas te eten

De wonderbaarlijke werking van ghee

ghee wonderboter

Het geeft energie en maakt niet dik

We weten dat ons lichaam (goede) vetten nodig heeft, maar toch geeft het een dubbel gevoel als je een stuk van welke boter dan ook in de pan ziet smelten. Een dikmaker? Alles behalve! Net als kokosolie bevat ghee een type vetzuur dat door het lichaam direct gebruikt kan worden als energie. De vetzuren krijgen de kans niet om op te worden geslagen als vet.

Bron van vitamine K2

In gezonde darmen wordt vitamine K2 aangemaakt, wat zorgt voor sterke botten en tanden en plaquevorming in bloedvaten voorkomt. Echter heeft zo’n 80% van de mensen darmen die onvoldoende van het vitamine aanmaken. Deze boter bevat het volop, mits gemaakt van melk van gras gevoerde koeien. Verder zit de boter boordevol met omega 3– en omega 9-vetzuren en de in vet oplosbare vitaminen A, D en E. Score!

Ghee als verjongingsmiddel

Ghee voorkomt droogte in het lichaam, een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering. De boter bevat vitamine E, een bekende antioxidant die meehelpt om een beschadigde huid en ontstekingen te helpen helen. Ook smeert ghee het bindweefsel en geeft het flexibiliteit aan je huid.

Snellere opname van nutriënten

‘Nutriënten’ is een duur woord voor de gezonde voedingsstoffen die essentieel zijn voor je lichaam. Ghee werkt als een soort vervoersmiddel om deze nutriënten sneller en effectiever naar de diepere lichaamsweefsels te transporteren, zowel via de huid als bij voedselopname.

Zo maak je ghee zelf:

Lees ook:
Jeuk? Verminder je klachten door histamine-vrij te eten