fbpx

Minder plastic afval produceren doe je zo

plastic afval

We leven in een consumptiemaatschappij waarin we enorm veel spullen kopen en ook heel veel weggooien. Best zorgelijk, zeker als we kijken naar de grote hoeveelheid plastic die we met onze weekboodschappen ons huis binnenhalen en weer dumpen. Dat kan anders!

Lees ook:
Tips voor het scheiden van afval

Minder plastic afval

Dat veel mensen zich zorgen maken over de plastic soep en de vervuiling van bijvoorbeeld onze stranden, staat buiten kijf. Hele schoonmaakacties worden er op touw gezet. ‘Mooi dat soort initiatieven, maar het zou veel beter zijn als we de consumptie van plastic weten terug te dringen,’ vertelt Elisah Pals van Zero Waste Nederland. ‘Vooral supermarkt zorgen voor veel vervuiling. Kijk maar eens op de groenten-en fruitafdeling, alles wordt verpakt.’

Plastic attack in de supermarkt

Elisah haalde volop de media met de ‘plastic attack’, een initiatief waarbij zij en haar achterban na het afrekenen van hun boodschappen al het onnodige plastic in winkelwagentjes achterlieten met als doel supermarkten en consumenten bewust te maken van het wereldwijde afvalprobleem.

Tip om plastic afval te reduceren

Nee/nee sticker op de deur. Verdwijnen de reclamefolders en krantjes bij jou altijd linea recta bij het oud papier? Dan is deze sticker iets voor jou. Te bestellen via de gemeente. Een nee/ja sticker kan ook. Je ontvangt dan wel de huis-aan-huisbladen, maar zonder de flyers.

Geen plastic tasjes. Waarschijnlijk heb jij ook een hele lade of gangkast vol met plastic tasjes. Neem in het vervolg zelf een tas mee naar de supermarkt en zeg nee tegen plastic. Heel handig zijn de stoffen, oppropbare tassen van bijvoorbeeld Zeeman. Die kun je keer op keer gebruiken en passen prima in je handtas.

Koop fruit en groenten bij de boer of op de markt. Dat scheelt je echt een berg afval. Zeker als je de bonen, aardappels of peren in je eigen tas laat kiepen. Bij diverse winkelketens, zoals Lidl, is het sinds kort mogelijk om de groenten in jute, recyclebare tasjes te doen.

Melk en eieren. Bij melkveebedrijven is het mogelijk om melk ‘te tappen’ in een eigen glazen fles. Eieren gaan in een van huis meegebracht bakje. Beter voor het milieu en ook nog lekker vers.

Was je met zeep!Een blik in de badkamer zegt voldoende. Wat een bonte verzameling van wasemulsies en douchegels. En allemaal in grote plastic flessen. Wat was er eigenlijk mis met een stuk zeep en een washand? Ook stukken goedkoper!

Maak je eigen schoonmaakmiddelen|

In een eerder verschenen artikel vertelden we over het wondermiddel azijn voor menig schoonmaakklus. Soda is net zo’n wondermiddel. Scheelt in je portemonnee en in de hoeveelheid afval.

Minder afval produceren zit ‘m in bewustwording. Geef liever houten speelgoed cadeau dan plastic speelgoed, koop een bamboe tandenborstel, leen boeken en tijdschriften in plaats van ze zelf te kopen, gooi geen groenten weg, maar maak er soep van. Alle beetjes helpen!

Lees ook:
Deze 8 dingen zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk