fbpx

Nieuwe regels voor de huiskat: Mag de kat straks nog wel naar buiten?

kat buiten

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Maar niet meer voor lang. Want de regels om je kat buiten los te laten, worden strenger. 

Lees ook:
Zo wordt jouw tuin geen kattenbak

Mag de kat straks nog wel naar buiten?

katten buiten

EU roept Nederland op matje

Volgens de Europese regels voor natuurbescherming mogen huiskatten al langer niet toezichtsloos naar buiten. Maar in Nederland gebeurt het massaal en wordt het gedoogd door de overheid. Katten vormen daarom een grote bedreiging voor de diersoorten die hier van nature voorkomen.

Ook mijn kat?

Ja, ook jouw kat. Huiskatten lijken lieve huisdieren die hun wilde oervorm door de eeuwen heen zijn verloren. Je hebt het mis. Zodra de huiskat op onbekend terrein vekeerd, wordt hun jaaginstinct weer aangewakkerd. Sterker nog, huiskatten zijn uitstekende jagers. Ze kunnen overleven in zeer uiteenlopende omstandigheden en planten zich snel voort. 

Bedreiging voor de natuur

Loslopende katten zouden de biodiversiteit in een bepaald gebied verstoren. Katten zouden alleen al in Nederland elk jaar 140 miljoen dieren doden; onder meer korenwolven, kikkers, salamanders, weidevogels, vleermuizen, vlinders en libellen zijn de pineut. Er is een sterke achteruitgang van vogelpopulaties gaande, waarbij de kat wordt bestempeld als hoofdverdachte. Ze mikken met name op het territorium van weidevogels; nesten worden vernield en de dieren worden opgegeten. Ook concurreren katten met roofdieren zoals vossen en dassen, die van nature in de buitengebieden van Nederland voorkomen. 

Lees ook:
Geadopteerde kat blijkt poema te zijn