fbpx

5 handigheidjes voor in het huishouden

Lifehacks, zo worden foefjes die zaken sneller, slimmer of energiebesparender maken ook wel genoemd. Vooral door de jeugd. Wij spreken gewoon nog van handigheidjes en hebben er 5 voor je opgezocht. Voor in en om het huis. Je zult verbaasd staan.

Lees ook:
7 handigheidjes waarvan je niet wist waarvoor ze dienden

1. Zilverfolie, van alle markten thuis

Zilverfolie gebruiken we doorgaans om etenswaren te bewaren, maar wist je dat die schitterende rol een echte alleskunner is en zilveren sieraden weer laat blinken? Leg een velletje zilverfolie op de bodem van een plastic bak, met de doffe kant naar boven. Giet er 1 liter heet water bij waarin 1 schep soda is opgelost, en leg jouw ring of ketting te weken. Af en toe je sieraden even omkeren, en ze zijn weer als nieuw.

2. Etenswaren voor in de badkamer

Heb je een roestige badkamerkraan of haakje? Pak die tube ketchup maar uit de koelkast. Met een borsteltje of schoonmaaksponsje ‘zeep’ je de kraan in. Even een kwartiertje laten inwerken en vervolgens verwijder je de ketchup met een natte doek. Je zult zien dat alle roest is verdwenen. Donkere aanslag onderin de toiletpot? Giet er een fles cola in en flush na een paar minuten. Weg aanslag!

3. Hier met die oude krant

Oude kranten weggooien? Nee hoor. Sla ze open en leg ze op de bovenkant van je keukenbovenkastjes. Bovenkastjes zijn enorme stofvangers en lastig om schoon te maken. Nu dwarrelt alle stof en vette walm op de kranten, die je eens per maand in een handomdraai kunt vervangen. Niemand die het ziet, en het scheelt je enorm veel boenwerk.

4. Uien: niet alleen om te huilen

De doorgewinterde schoonmaker weet dit waarschijnlijk allang: een ui is onmisbaar bij het ramen lappen. Hoe dan? Pel een ui, snijd hem in partjes en stop hem in een emmer warm water. Maak met dit ‘sopje’ de ramen schoon en droog na met de trekker. Het resultaat is een ruit zonder vet of strepen. Een ui kan ook helpen bij een fikse oorpijn. Snijd hem in een aantal stukjes, doe deze in een zakdoek en houd ze tegen het oor. Je zult merken dat dit de pijn verzacht.

5. Tandpasta, maar dan niet voor je gebitje

Veel mensen hebben in hun toilet een toiletblokje hangen. Met een tube tandpasta zorg je ook voor die frisse doortrek. Pak een tandpastatube, knip er twee kleine inkepingen in en leg hem in de stortbak. De tube gaat ongeveer drie maanden mee. Heb je sportschoenen met een witte zool, die je maar moeilijk schoon krijgt? Probeer het eens met tandpasta in plaats van zeep of ander schoonmaakmiddel. Vieze etensgeurtjes in een plastic bak of fles? Een mengsel van tandpasta met heet water maakt de boel weer fris.

Lees ook:
Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen