fbpx

Overlast van de buren? Dit kun je eraan doen

overlast van de buren

Natuurlijk hopen we dat jouw band met de buren meer dan goed is, maar het kan gebeuren dat je momenteel niet op een lijn zit. Een conflict, ergernis of een verschil in mening met de buren kan lastig zijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het contact met de buren te herstellen én om de overlast te melden.

Lees ook
Dit is waarom een goed contact met je buren belangrijk is

5x doen bij overlast van de buren

Overlast van de buren tuin

1. Maak kennis met de buren

Het is slim om jezelf altijd even voor te stellen aan de buren als je onlangs bent verhuisd. Een uitgebreide housewarming voor de hele buurt is echt niet nodig, maar doe een briefje in de brievenbus of bel aan voor een welkomstpraatje. Door kort je gezicht te laten zien en je proactief op te stellen, zorg je dat je een goede indruk achterlaat. Als je in de toekomst een keer overlast ervaart, zul je merken dat je een stuk comfortabeler op je buurman afstapt.

2. Praat erover

Vooral mensen die eenzaam zijn, letten nog meer op het gedrag van hun buren. Merk je op dat een van je buren vaak alleen is? Wellicht heeft hij of zij behoefte aan sociale contacten. Ga eens langs bij de buurman of buurvrouw voor een praatje. Misschien gaat deze buur zich dan meer richten op andere dingen dan op de overlast van de buren.

buren welkom

3. Logboek

Blijf je overlast houden van de buren? Dan kun je terecht bij verschillende instanties. Je kunt de politie inschakelen, de gemeente, buurtbemiddeling of de wooncorporatie. Voornamelijk bij een wooncorporatie wordt er vaak gevraagd om een logboek bij te houden. Wanneer, hoe en waarom ervaar je overlast van de buren? Hoe meer achtergrondinformatie, hoe beter je geholpen kunt worden.

4. Schakel buurtbemiddeling in

Kom je er met je buren echt niet uit, dan kun je er ook voor kiezen om buurtbemiddeling in te schakelen. Deze bemiddelaars nemen echt de tijd om aandachtig naar je verhaal te luisteren. Het is laagdrempelig, omdat ze vaak in een vroeg stadium bij mensen thuiskomen en daardoor kan een zaak snel opgelost worden. In de afgelopen tien jaar heeft buurtbemiddeling zich in 80% van de gemeentes in Nederland gevestigd en is er een landelijke slagingskans van 63%. Via de gemeente of wooncorporatie in jouw stad kun je nagaan of buurtbemiddeling ook bij jou in de buurt actief is.