fbpx

Oververhitte laptop of telefoon? Dit moet je (niet) doen

oververhitte laptop

We pakken het liefst elke zonnestraal mee. Zo ook tijdens het thuiswerken. We planten onszelf met onze laptop en telefoon neer in het zonnigste hoekje van de tuin! Ai… Hét recept voor een oververhitte laptop of telefoon. Dit moet je doen.

Lees ook:
Slapen in de hitte: dat doe je zo

Oververhitte laptop of telefoon

Wat wij doen bij oververhitting is meestal rust nemen of verkoeling zoeken en eigenlijk doet een laptop precies hetzelfde. Als hij te warm wordt sluit hij meestal uit zichzelf af.

laptop oververhit

Voorkom direct zonlicht

Wij Nederlanders hebben ons inmiddels doorontwikkeld in het creëren van zonnehoekjes. Maar een laptop of telefoon pal in de zon raakt snel oververhit. Bouw een constructie waarbij je apparaten in de schaduw van de parasol vallen, en dan kun je ervoor zorgen dat je benen wél het zonlicht ontvangen. Bijbruinen maar!

Schakel zware apps uit

Alle beetjes helpen. Dus ook het uitschakelen van overbodige functies. Er lopen namelijk op de achtergrond allerlei processen door, ondanks dat je de telefoon niet gebruikt. Sluit openstaande applicaties af en zet WiFi en bluetooth uit als je onderweg bent.

Plaats je laptop van de oppervlakte af

Op warme dagen kan de temperatuur ook in de schaduw tot vijfentwintig plus reiken. In de meeste laptops zitten ventilatoren, maar deze moeten wel de ruimte krijgen om lucht te kunnen blazen. Werk dus niet met je laptop op schoot of op een stoffen kussen, maar kies voor een vlakke, harde ondergrond. Of plaats een koelingmat of stand (die je bijvoorbeeld zelf maakt van wat boeken of tijdschriften aan beide kanten) onder het apparaat.

Wijzig je instellingen

Vrijwel elk apparaat heeft een energiebeheerschema bij de instellingen, hier kun je regelen op wat voor een manier de laptop met de energie om moet gaan. Normaal gesproken staat deze op de hoogste stand, maar op hete dagen is het slimmer om deze te zetten op ‘Energie besparen’ of ‘gebalanceerd’. Bij ‘Maximale processorstatus’ verander je de 100% in 80%. Controleer ook bij ‘Koelbeleid voor systeem’ of deze op actief staat.

Wat je niet moet doen bij een oververhitte telefoon

Is je telefoon zo heet geworden dat je er haast een eitje op kunt bakken? Leg ‘m dan vooral níet in de koelkast! Door een extreme wisseling van warm naar koud ontstaat er condensatie van binnenuit. Dit kan voor blijvende schade zorgen. Zet je telefoon in plaats daarvan volledig uit: zo kan je batterij afkoelen. 

Lees ook:
Hitteplan: zo houd je je hoofd koel – tips en tricks