fbpx

Thuiswerken: 5x zo kom je je thuiswerkdag door

thuiswerken tips

Thuiswerken vergt veel van ons. We missen onze collega’s meer dan we durven toegeven en krijgen halve hernia’s van de keukenstoel. Maar we houden vol! Hoe je kunt voorkomen dat je opgebrand raakt? En dat je genoeg pauze neemt zonder tijd tekort te komen? Met deze tips creëer je jouw ideale thuiswerkdag.

Zo kom je je thuiswerkdag door

ideale thuiswerkdag

1. Maak een dagschema 

Creëer een dagschema waar jij blij van wordt. Hoe je het beste functioneert, is voor iedereen anders. Probeer daarom uit wat voor jou werkt: hoe laat sta je op? Welke activiteiten doe je in je pauze (en welke niet)? Schrijf een planning met tijdslots uit en hang deze op een plek waar je eraan herinnerd kan worden. Een dagelijkse structuur geeft houvast en zorgt voor ruimte in je hoofd.

2. Maak je ochtend heilig

Maak voordat de thuiswerkdag begint tijd vrij voor jezelf. Gebruik de tijd die je normaal gesproken naar kantoor reisde nu om tot rust te komen. Want wie de ochtend ontspannen start, kan gedurende de dag meer aan. Kijk waar jij de dag mee wilt starten: een uitgebreid ontbijt, een ochtendmeditatie of een wandeling.

3. Doe belangrijke taken eerst

Zorg dat je meteen om 09:00 uur de belangrijkste taken van de dag uitvoert. Op dit moment heb je de Chinese orgaanklok aan jouw zijde en is je mild het actiefste. Dit betekent dat je de meeste concentratie en focus hebt. Ga daarna verder met de iets makkelijkere noodzakelijke taken.

slimmer werken

4. Lunch iets korter, maar met aandacht

Voorheen keek je de klok kapot totdat het eindelijk lunchtijd was, thuis is dat een ander verhaal. Daar kunnen we de dag in kleinere stukjes hakken en vaker kortere pauzes pakken. Op kantoor is de lunch vaak een moment van samenkomen met collega’s maar thuis zit je misschien vaker alleen. Je kunt er dus voor kiezen om geen halfuur voor je lunch uit te trekken maar vijftien minuten. Maar eet wél met aandacht: kauw minstens 20 keer per hap en geniet van je zelfgemaakte maaltijd.

5. Neem genoeg pauze

Voor velen spelen collega’s een belangrijke rol. Ze maken je werkdag iets minder smaakloos én zorgen voor gezonde afleiding en korte pauzes: meer dan nodig om weer op te laden en je daarna weer te kunnen focussen. Pauzes zijn een soort van selfcare, extra belangrijk in deze tijden. Voeg deze dus ook écht toe aan je dagschema! Voorbeelden van fijne pauzemomenten:

11:00 uur
Bereid een warme drank voor jezelf, zoals je lievelingsthee of een cappuccino, en drink deze in alle rust op. Eet er eventueel een stuk fruit bij, een rijstwafel met avocado of een handje nootjes.

14:00 uur
Je lichaam is bezig met het verteren van voedsel en je hersenen worden moe. Dit is het moment voor een wandeling. Helemaal opgeladen? Ga nu verder met je to-do lijst!

17:00 uur
Sluit de dag af met een ‘ontlaad’-meditatie (tip: Deeprelax) of draai de volumeknop van de radio iets verder open en dans je stress eruit.