fbpx

9x waarom een ochtendritueel belangrijk is

ochtendritueel koffie wekker

Hoe ontspannen ben jij? Geef een kickstart aan je dag en doe de juiste acties als eerste, dan ervaar je meer rust, ruimte en plezier. Een goed ochtendritueel verlaagt je stressniveau en zorgt dat je met meer focus aan de dag begint. Ilza Keeman, burn-out ervaringsdeskundige en businesscoach bij Ontspannen Ondernemen, geeft tips voor je eigen anti-stress ochtendritueel.

Lees ook:
Ben jij fit? Gebruik deze checklist!

Tips voor een ochtendritueel

1. Begin met een basis

Een standaard ochtendritueel, dat bestaat niet. We zijn allemaal anders en hebben andere behoeftes. De één wordt gelukkig van een bosje tulpen, terwijl de ander straalt van zonnebloemen. De overeenkomst is het blij worden van een boeket. Zo werkt het ook met een goed ochtendritueel. Begin met een standaard ochtendritueel en kijk wat voor jou goed werkt.

ochtendritueel stretching

2. Geef jezelf tijd

Eén van de belangrijkste dingen van een werkend ochtendritueel is het creëren van ritme. Met een dagelijks vast patroon geef je jouw hoofd rust en hoef je niet ‘s morgens al een beroep te doen op je wilskracht. Ritme creëren kost tijd. Geef jezelf minimaal één maand om te wennen aan het ochtendritueel en evalueer na een maand.

3. Hoe laat gaat je wekker?

Een gezond ochtendritueel bevat altijd een vast tijdstip om op te staan. Mijn wekker gaat doordeweeks om 06.00 uur. Bij het kiezen van je wektijd is het belangrijk om te kijken naar de dag in de week waarop jij het vroegste opstaat. Houd deze tijd aan, zodat je jouw structuur behoud.

4. Water, water, water

Begin je dag met een glas water. Daardoor drink je door de dag heen veel beter. Twee liter water verspreid over de dag is goed voor je. Vind je dit lastig? Begin dan met lauw water uit de waterkoker, dat drinkt makkelijker weg dan een glas koud water uit de kraan.

goedemorgen ochtendritueel

5. Je lijf wil ook wat

Wist je dat het voor je nachtrust beter is om ’s morgens te sporten? Bij sporten gaat de temperatuur van je lichaam omhoog. Doe je dit vlak voor het slapen gaan, dan kan dit je actieve lijf wakker houden. Sporten in de ochtend geeft mij ook een energiespurt, waardoor ik met veel meer focus en plezier mijn werkdag begin.

6. Vergeet je gedachten niet

Realiseer dat je hoofd, je gedachten en je lijf één geheel zijn. Zorg je goed voor je lichaam, dan wordt het in je hoofd ook rustiger. Wanneer je veel chaos in je hoofd ervaart, neem dan in jouw ochtendritueel een aandachtoefening op. Denk aan een bodyscan of meditatie. Heb je nog geen ervaring met dit soort oefeningen? Begin dan om tijdens het tandenpoetsen rechtop te staan en met aandacht de tandenborstel door je mond te bewegen.

7. Actieve rust inbouwen

Ervaar je veel stress? Zoek dan vaker de rust op. Tegenwoordig is actief rusten een vast onderdeel in mijn ochtendroutine. Ik kijk er zelfs naar uit als ik aan het sporten ben. Na mijn work-out neem ik tien minuten de tijd om actief te rusten.

ochtendritueel koffie

8. Brunchen kan ook doordeweeks

Ben je iemand die dagelijks ontbijt? Dan vraag je jezelf nu wellicht af of ik wel eet. En dat doe ik zeker. Vroeger at ik direct wanneer ik opstond, zelfs nog voor ik me ging aankleden. Het liefst met een stevig ontbijt, zoals havermout of een paar boterhammen met kaas. Tegenwoordig eet ik tussen 10.00 uur en 11.00 uur een eiwitrijk en vet ontbijt met weinig koolhydraten. Later ontbijten zorgt bij mij voor meer rust in mijn hoofd. Je kunt daar gerust eens mee spelen om te kijken wat dit voor jou kan doen.

9. Wat deed je gisteren?

Een anti-stress ochtendritueel kan een enorm verschil maken voor je gezondheid, humeur en productiviteit. Probeer het eens uit en vergeet niet dat alles met elkaar samenhangt. Wat je overdag doet, of dit nu sporten in de avond, te laat naar bed gaan of te diep in het glaasje kijken is, het heeft allemaal invloed op jouw kickstart van de volgende dag.

Lees ook:
7 oefeningen om je hersenen te trainen