fbpx

Tuinieren: wat kun je in maart doen in je tuin?

De periodes van strenge vorst is voorbij, dus we mogen weer tuinieren! Er zit een logica achter wat er de aankomende maanden moet gebeuren in de tuin. Wat staat er als eerste op de planning?

Lees ook:
In een handomdraai van winter- naar voorjaarstuin

Tuinieren in maart

moestuin tips

Kalk strooien

Het gazon ziet er na de winter vaak wat zielig uit. In de zomer is er misschien wel overheen gerend door je (klein)kinderen en er zijn kale plekken ontstaan. Tijd voor een oppepbeurt. Maar het gras groeit nog niet, dus voeden heeft deze week nog geen zin. Kalk daarentegen wel, om de pH-waarde van het gazon wat minder zuur te maken en de st. Als je dit elk jaar in februari doet, zorgt kalk ervoor dat voedingsstoffen die je straks over het gazon verspreid beter en sneller worden opgenomen. Ook verbetert kalk de structuur van het gazon (kruimeliger en minder stug) waardoor water makkelijker weg kan en plantwortels beter groeien.

Gazon maaien, wel of niet?

In de winter kan het gras soms wel tot tien centimeter doorgroeien. Voordat je begint met kalk strooien, kun je gerust nog even met de grasmaaier over het gazon. Zet ‘m op de hoogste stand zodat het gras voldoende bladlengte overhoudt voor de fotosynthese en voor de aanmaak van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de nieuwe groei. Laat de gaten in het gazon verder even met rust; voeden komt later.

Snoeien

Laat bepaalde planten zoals het populaire lampenpoetsersgras nog even met rust. Als je de grassprieten nu al tot aan beneden weg zou knippen en het in maart nog licht gaat vriezen, heb je kans dat de groei ervan minder makkelijk op gang komt. Verder komt in veel tuinen de (boeren)hortensia voor. Voor deze plant geldt: uitdunnen en kort wieken. Hoe je hortensia’s snoeit, kun je bekijken in de video hieronder:

Lees ook:
Meer vlinders in je tuin? Zo doe je dat