fbpx

Tuinieren: wat kun je in mei doen in je tuin?

rhododendron tuin

Het is mei en dat betekent dat er weer nieuwe plantengroepen in je tuin aan de beurt zijn: dit keer de rhododendron, hagen en alle vormsnoei. Met een beetje geluk kun je aan de slag in je hemd en met je zonnebril op. 

Lees ook:
Drie fleurige lentebloeiers voor in je tuin

Wat kun je in mei doen in je tuin?

Hagen en vormsnoei

Heb jij een haagbeukenhaag (die zijn blad ’s winters verliest) in je tuin? Elk jaar loopt deze een beetje meer uit; de eerste jaren zo’n 10 cm en later tot wel 20 cm, want hij blijft zich maar vertakken en in het voorjaar nieuw blad maken. Knip de haag tweemaal per jaar zodat dezeer  strak en dicht uit blijft zien. Ook voor de vormsnoei geldt: knippen, knippen, knippen! We zitten nu in het groeiseizoen dus als je op sommige plekken te veel weg knipt; geen paniek. De plant heeft nog tot september om nieuwe bladeren aan te maken.

Rhododendron

In mei staat de rhododendron waanzinnig in bloei. Wacht de bloei van de bloemen af – ongeveer de derde of vierde week van mei – en begin daarna meteen met snoeien. Heb jij een bloeiende magnolia in de tuin of een amandelboompje? Deze mag je deze ook snoeien. Zonde? Nee! We zitten namelijk vooraan in het groeiseizoen, dus alles wat je wegknipt, komt in deze periode in een mum van tijd weer terug. Ziet de rhododendron in jouw tuin er niet zo fraai uit met af en toe een bloemetje en veel bruine dorre knoppen? Pluk deze dan zorgvuldig weg want dit is bloemknoprot. Het is even een paar uur werk, maar als je dit niet doet, dan zullen de rotte knoppen schimmels achterlaten die zich over de hele plant verspreiden. Je zult dan het jaar erop alleen maar verder van huis. Als je rhododendron bleek is, schaf dan plantenvoeding aan die de boel weer wat kan opfleuren.

Blad versterken vs luizen bestrijden

Mei is ook de periode waar de schimmels, luizen en slakken weer tevoorschijn komen. Houd de slakken in de gaten, met name bij de hosta’s (of: hartlelies). Ga nu niet als een malle bestrijden: niet goed voor het milieu én niet voor de portemonnee. Richt je op de oorzaak en deze verhelp je is door de planten te versterken. Je kunt je planten dus beter  voeden en de grond verbeteren met compost, dan dat je de luizen gaat bestrijden. Als de planten echt al onder de luizen zitten, versterk dan het blad met bladversterkingsmiddel: zo krijgen de snuiten van de luizen minder kans om door te dringen in het blad.