fbpx

Verkoeling nodig? Dít moet je weten over jouw ventilator

Heb je verkoeling nodig maar is je huis nog niet voorzien van een aircosysteem? Met deze handige weetjes kun jij deze zomer nog prima overleven met jouw good old ventilator.

Lees ook:
Hitteplan: zo houd je je hoofd koel

Dít moet je weten over jouw ventilator

Eerst goed schoonmaken

Je ventilator circuleert lucht. Maar dus ook het stof dat onder je bed en achter de kasten verstopt ligt. Het gaat door je kamer vliegen en komt terecht in je ventilator. Niet bevorderijk voor de werking ervan en de hygiëne in de ruimte. Om stof te kunnen verwijderen, zul je eerst de ventilator moeten losschroeven. Ga aan de slag met een vochtige doek, een beetje afwasmiddel, een stofzuiger én een schroevendraaier.

Stof opvangen

Nu je apparaat schoon is, wil je voorkomen dat deze in een mum van tijd weer een stofmagneet wordt. Dit kun je doen met drogerdoekjes! De doekjes die je normaal gesproken bevestigt aan de binnenkant van de deur van je wasdroger, werken absorberend. Leg ze over de hele achterkant van je ventilator, ze blijven hangen door de zuigkracht. De doekjes vangen zo het stof op. Voilà!

Verbruikskosten van een ventilator

Het laten draaien van de ventilator, kost natuurlijk ook stroom. Je zult het niet direct voelen in je portemonnee als het apparaat de hele dag door staat te draaien. Bij 40 uur draaien, wordt namelijk slechts 40 cent verbruikt (Bron: MilieuCentraal) tegenover een aircosysteem die per werkdag al ongeveer € 1,75 kost, als je uitgaat van een dag van acht uur.

Zelf een airco maken

In Nederland zijn de zeer hete dagen best zeldzaam, dus vind je het misschien zonde om veel geld uit te geven aan een dure airconditioning. Wat dacht je van zelf maken met je ventilator als drijvende motor? Met wat kunst- en vliegwerk heb je er eentje in elkaar gezet die jou van een goede verkoeling kan voorzien. Lees hier hoe je een airco bouwt.