fbpx

Video van de dag: bedelen om snoep op Sint Maarten

Vandaag is het Sint Maarten. Heb jij al snoep in huis gehaald en staat je voordeurbel op scherp? Kinderen gaan met lampionnen de straat op en ‘bedelen’ om snoep. Waarom is dat eigenlijk?

Lees ook:
Sint Maarten: wat vieren we dan eigenlijk?

Waarom bedelen om snoep op Sint Maarten?

Rond het jaar 335 ontmoette soldaat Maarten bij de stadspoort van Amiens een bedelaar. Geld had Maarten niet bij zich en zijn hele mantel mocht hij niet weggeven, omdat deze eigendom was van het Romeinse leger. Om de arme man toch te kunnen helpen, sneed Maarten zijn mantel in tweeën en gaf de bedelaar een helft. Even later bekeerde hij grote groepen mensen tot het Christendom en werd hij tot bisschop geheiligd. Vanaf toen werd dit ieder jaar op 11 november gevierd, waarbij de armen wat extra voedsel toegestopt kregen om de lange winter door te komen. Tegenwoordig is het vooral een culturele traditie: een bedelfeest voor kinderen in plaats van voor armen!

Weten kinderen eigenlijk het verhaal achter Sint Maarten wanneer zij ijverig voor de deur liedjes staan te zingen in ruil voor snoep? Bekijk het in de video!

Lees ook:
Verantwoord opvoeden doe je zo: 5 x tips