fbpx

Sint Maarten, wat vieren we dan eigenlijk?

Sint maarten snoep

Aanstaande woensdag (11 november) is het Sint Maarten, een feestdag die we niet overal in Nederland even uitgebreid vieren. Weet jij eigenlijk wat deze dag inhoudt en waarom deze beste heer nog steeds met bepaalde tradities in ere wordt gehouden? Wij zochten het voor je uit!

Lees ook:
Pepernotentest: dit zijn de lekkerste pepernoten

Sint Maarten, waar komt het vandaan?

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben… Juist. Dit komt je wellicht bekend voor. Het is zo ongeveer het eerst gezongen liedje dat kinderen ten gehoren brengen als ze langs de deuren gaan om snoep op te halen. Dat is één van de tradities rondom Sint Maarten. Waar komt het allemaal vandaan en waarom is het nog steeds een ‘ding’ anno 2020?

Sint Maarten wie?

Een klein stukje geschiedenis. Sint Maarten was de bisschop van Tours, die in 316 werd geboren in Hongarije. In de Middeleeuwen was hij behoorlijk populair en werd hij gezien als man die wonderen kon verrichten. Een bekend verhaal over hem is dat hij de helft van zijn soldatenmantel afstond aan een bedelaar in de vrieskou. De andere helft mocht hij niet weggeven omdat die niet van hem was maar van Rome. Op 11 november in 397 overleed Martinus van Tours, die toen 81 jaar was. Honderden jaren later werd hij heilig verklaard door het Vaticaan. Op 11 november vieren we vooral kinderen zijn sterfdag.

Sint Maarten Lampion


Hoe vieren we Sint Maarten?

In Nederland wordt Sint Maarten lang niet overal gevierd. Daar waar het wél wordt gedaan gebeurt dat vaak met een lampionoptocht en vreugdevuren. Ook lopen kinderen langs de deuren om een liedje te zingen en snoep of fruit in ontvangst te nemen. Waar komt dit allemaal vandaan? Vroeger was 11 november ook de dag waarop de boeren hun oogst binnenhaalden, evenals hun vee. Dan werden er drankoffers gebracht en werd het land gereinigd met vuur om zo de vruchtbaarheid te bevorderen.

Kinderen aan de deur, wat geef je?

Net zoals Halloween steeds meer in opkomst is, breidt ook de traditie van Sint Maarten zich uit onder vooral basisschoolkinderen. Grote kans dus dat, wanneer er in jouw woonplaats Sint Maarten wordt gevierd, dit weekend of op maandag de deurbel gaat. Wil jij liever geen snoep uitdelen maar de kinderen ook niet met lege handen wegsturen?  Denk dan eens een kleine uitdeel cadeautjes, die je zo bij de Action of Hema koopt.

Lees ook:
5 inpaktips om je cadeau mooi in te pakken