Video van de dag: vlam in de pan

Tijdens het koken kan het gebeuren: vlam in de pan. Het is een van de veelvoorkomende oorzaken van brand. Wat moet je doen bij vlam in de pan en wat juist niet? Brandweer Nederland legt het in deze video duidelijk uit.

Lees ook:
Het grote gevaar van koolmonoxide

Vlam in de pan

Het kan gebeuren door een oververhitte pan met olie of vet. Maar ook eten in de pan dat droogkookt kan vlam vatten. Vlam in de pan? Dan kun je het vuur het beste doven met een deksel of ovenplaat. Als dat lukt, moeten ook de afzuigkap en de warmtebron uitgeschakeld worden. De pan moet je minimaal een uur laten afkoelen. Nog zo’n goed advies van Brandweer Nederland: ook als je het vuur zelf hebt weten te doven is het goed om 112 te bellen.

De brandweer doet dan een nacontrole, omdat het niet altijd te zien is of de brand is doorgeslagen naar de afzuigkap en de afvoerpijp. Dan kan er namelijk later alsnog brand ontstaan.

Bekijk deze video om te zien wat je wél en wat je juist niét moet doen bij vlam in de pan.

Meepraten over dit onderwerp doe je op Facebook.

Lees ook:
Brandgevaar met kerst + tips om veilig kaarsjes te branden