fbpx

Brandgevaar met kerst + tips om veilig kaarsjes te branden

brandgevaar

We hebben geen echte kaarsjes meer in de kerstboom, het spiritus gourmetstel is verruild voor de elektrische variant, maar toch is december nog steeds de periode met het meeste brandgevaar..

Lees ook:
Echte kerstboom of kunstkerstboom

Brandgevaar

brandgevaar met kerst

Risico’s in de decembermaand

Wist je dat het risico op brand in de decembermaand groter is dan anders? Kaarsen die omvallen, kerstversiering die in de hens gaat of een kerstboom die vlam vat… Er is veel reden om juist nu extra alert te zijn.

Kaarsen

Met brandende kaarsen is het altijd opletten geblazen. Zorg ervoor dat ze in ieder geval in stabiele standaards staan en op een plek waar ze niet makkelijk worden omgestoten. Die achtarmige kandelaar tijdens het familiediner staat misschien mooi, maar is het echt handig?

brandgevaar met kerst

8 tips om veilig een kaarsje te branden

 1. Zorg voor een goede, stevige ondergrond.
 2. Zet een brandende kaars nooit in een boekenkast tussen twee planken.
 3. Een kaars in de vensterbank? Niet in de buurt van vitrage of gordijnen
 4. Een kaars staat prachtig in een kerststuk, maar staat dan wel vaak instabiel. Bovendien: het droge (dennen)groen vat ook nog eens snel vlam. Niet aansteken dus!
 5. Laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandend kaarsen.
 6. Laat geen lucifers slingeren.
 7. Kaarsjes in of naast een antieke (houten) kerststal is ook geen goed idee.
 8. Ga je na het kerstdiner een wandeling maken? Blaas eerst alle kaarsen uit! Zelfs voor dat kleine ommetje met de hond.
kerstlampjes

Is jouw kerstverlichting in orde?

Wist je dat er brand kan ontstaan als verlichting te warm wordt of in de buurt komt van brandbare materialen? En hoe staat het met de kwaliteit van de kerstlampjes die je nu al voor het tiende jaar op rij van zolder haalt?

En nog 5 veilige tips!

 1. Kies altijd voor goedgekeurde kerstverlichting.
 2. Controleer, zijn er geen beschadigingen in het snoer?
 3. Doe de kerstverlichting uit als je de woonkamer verlaat.
 4. Kies voor brandwerende kerstslingers voor in de boom. Zie: KEMA- keurmerk.
 5. Kerstverlichting mag geen contact maken met bijvoorbeeld het gordijn, dus zorg dat je boom ‘vrij’ staat.
kerst brandgevaar

Kerstboom nep en echt!

Ga je op pad voor een kunstkerstboom? Kies er dan een die van brandwerend/brandvertragend materiaal is gemaakt. Een echte kerstboom is zeer brandbaar, zeker als hij heel droog is. De beste koop is dus een boom die vocht bevat. Kies er daarom eentje uit de volle grond, of koop een boom in een pot. Staat jouw kerstboom in een houder, vul deze dan dagelijks met water. Er zijn ook impregneermiddelen op de markt waarmee je de boom behandelt, waardoor hij minder snel vlam vat.

Stekkerdozen

We gourmetten, fonduen, hebben de stereo en natuurlijk alle kerstlampjes aan. En laden ondertussen onze mobieltjes ook nog op. Om al die apparaten van stroom te voorzien, gebruiken we stekkerdozen.

* Gebruik je een haspel? Rol deze helemaal uit, anders wordt het te warm in de haspel zelf.
* Lus de ene stekkerdoos echt nooit door met een andere stekkerdoos!

Houd je hoofd erbij met kerst. Open haard aan? Dan wel met een vonkenscherm ervoor. En mocht er toch iets mis gaan? Zorg dat je altijd een blusdeken en brandblusser bij de hand hebt.

Lees ook:
Het grote gevaar van koolmonoxide