fbpx

Voedsel weggooien dat over de datum is? Dít kun je doen!

brood houdbaarheidsdatum

Oei, is de houdbaarheidsdatum verstreken? In veel gevallen is het niet nodig om je voedsel direct in de afvalbak te deponeren. Dít kun je doen met producten die over de datum zijn.

Lees ook:
Last van een schimmelnagel? Zo kom je er van af

Over de datum

beschimmeld brood

Tenminste houdbaar tot

Het zinnetje tenminste houdbaar tot op verpakkingen vertelt letterlijk dat het product tot de genoemde datum in ieder geval houdbaar is. Na het verlopen ervan is het product niet meteen bedorven of ongezond. Wel kan de kwaliteit vanaf deze datum langzaam achteruit gaan: kleuren kunnen veranderen en de structuur kan taai worden. Hierbij geldt: laat je neus zijn werk doen. Ruikt het nog hetzelfde? Dan kun je het product vaak nog prima eten.

Te gebruiken tot

Je kunt je zintuigen niet in alle gevallen als alarmbellen gebruiken. De uitzonderingen op de regel zijn vers vlees en kant-en-klaar producten. Op dit voedsel kunnen sneller gevaarlijke bacteriën groeien die je niet kunt zien of ruiken. Daarom zijn deze producten voorzien van een andere omschrijving: te gebruiken tot. Is de datum verstreken? Gooi het dan in de afvalbak. Volgende keer iets slimmer plannen, want voedselverspilling is zonde.

Beschimmelde hap

Schimmels kunnen groeien op alles wat maar een beetje vochtig is. Bij brood en rood fruit gebeurt dit proces redelijk snel, te herkennen aan de blauwe rondjes of pluizige plekjes. Moet je je zorgen maken als je er toch per ongeluk een hap van hebt genomen? Het antwoord is nee: het doorslikken van schimmel zal je lichaam niet schaden. Wel kun je allergisch of overgevoelig zijn voor schimmel. Het andere probleem met het eten van schimmel is dat het mycotoxinen bevat. Dit zijn chemicaliën die verschillende schimmels maken onder bepaalde omstandigheden. Als je een klein beetje binnenkrijgt, is er niet zoveel aan de hand is. Maar in grotere doses of gedurende langere perioden, kan het schadelijk worden.

Oude groenten

Je hoeft oude groenten nog niet in de afvalbak te gooien maar je kunt veel soorten opnieuw verpotten. Bosui of lente-ui kun je weer laten aangroeien door de stengels tot 2,5 cm af te snijden en de wortels in een glaasje water te zetten. Van de verlepte delen kun je soep maken. Opgelost!