fbpx

Herfstkwaaltjes: typische gezondheidsklachten bij dit seizoen

Herfst

De herfst levert niet alleen mooie verschijnselen in de natuur op maar ook nies-aanvallen en schilferige huid! Heb jij er last van? Deze drie herfstkwaaltjes zijn simpel te verwarren met COVID-klachten, maar duiden vaak gewoon op de overgang van zomer naar herfst.

Lees ook:
Wondermiddel tegen verkoudheid

3 herfstkwaaltjes

gezonde herfst

1. Verkoudheid

Misschien is het je al opgevallen of heb je er zelf last van: de herfst is bij uitstek de periode waarin veel mensen last krijgen van een verkoudheid. Om je heen wordt er volop gesnotterd en geniesd en met z’n allen vormen we een bron van bacteriën en virussen. Doordat we weer meer binnen zitten met elkaar en de verwarming aanzetten wordt de lucht droger: precies wat virussen nodig hebben om zich te kunnen verspreiden. Tel daar bij op dat we met z’n allen de deurklink, lampenknop en trapleuning vasthouden en daar is je eerste herfstkwaal: de verkoudheid.

2. Droge huid

De overgang van de zomer naar de herfst gaat gepaard met een koudere temperatuur en dat heeft invloed op onze huid. Doordat de lucht kouder wordt, wordt hij ook droger. Een gevolg hiervan is een drogere huid, omdat het moeilijk is de huid voldoende gehydrateerd te houden. Herfstkwaaltjes als een droge huid ga je te lijf met lekkere, vochtinbrengende crème. Heb je meteen een fijn ritueel voor de koudere avonden!

herfstkwaaltjes herfstblaadjes

3. Een energiedip

Hoor jij jezelf ook weleens zeggen ‘het komt door het weer’, wanneer iemand klaagt over vermoeidheid? Dat kan kloppen! Een dip in je energie is ook weer een van de typische herfstkwaaltjes. Dat komt onder andere doordat je minder zonlicht krijgt en daardoor minder vitamine D opbouwt, dé vitamine die zorgt voor energie. Daarnaast blijkt het zo te zijn dat mensen minder slapen door de verandering in het zonlicht. Andere verklaringen voor een energiedip in de herfst zijn veranderingen in het eetpatroon (meer koolhydraten, die werken vermoeidheid in de hand) en minder beweging. Want zeg zelf: als de regen met bakken uit de lucht komt is het aantrekkelijker om lekker op de bank te kruipen met een goed boek.

Lees ook:
Verkouden? Uitzieken!