Wasverzachter maakt je was heerlijk zacht en geurig, maar toch kun je het beter niet gebruiken. Vier redenen waarom je wasverzachter de deur uit kan.
Wasverzachter, heerlijk!
Wasverzachters doen wat ze beloven: ze maken je was heerlijk zacht. Bovendien gaat je was er heerlijk van geuren en wordt ze lekker donzig. Ook zorgen ze er vaak voor dat je minder lang hoeft te strijken en maken ze synthetische stoffen minder statisch. Maar weegt dat alles op tegen onderstaande nadelen?
1. Slecht voor het milieu
Wasverzachter vormt een laagje op kleding en stoffen dat niet uitgespoeld wordt. Als je veel wasverzachter gebruikt, raakt je wasgoed ‘verzadigd’ en gaat de rest – inclusief chemische stoffen – mee met het afvalwater het riool in, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is. Verder kost het maken en vervoeren van wasverzachter energie en zorgt de verpakking voor plastic afval.
2. Slecht voor je wasmachine
Wasverzachter kan zich ophopen in je wasmachine en dat is slecht voor het mechanisme; het kan erdoor gaan verkalken. Laad je je wasmachine weleens van tevoren in, om hem met een uitgesteld wasprogramma later in te schakelen? Gebruik dan zeker geen wasverzachter: die kan de rubberen ring van de deur aantasten.
3. Slecht voor je huid
Geparfumeerde wasverzachters zijn slecht voor mensen met astma of eczeem. Ook als je een licht gevoelige huid hebt, is het mogelijk dat je door het gebruik irritaties en zelfs eczeem kun krijgen. Dit komt doordat de wasverzachter en de chemische stoffen die erin zitten zich aan stof hechten. Ze komen dus direct in contact met je huid als je de gewassen kleding draagt.
4. Slecht voor je kleding
Terwijl je denkt dat kleding lekkerder gaat ruiken door het gebruik van wasverzachter, gaat dat juist niet op voor ‘ademende’ sportkleding. Juist bij dit type kleding legt het goedje een laagje op de stof, waardoor die juist níet meer kan ademen. Verder kan het bepaalde soorten stoffen, zoals linnen en zijde, beschadigen. Ook kan het stoffen minder brandvertragend maken, gaan spijkerbroeken ervan lubberen en absorberen handdoeken vocht minder goed tijdens het afdrogen.
Gek op wasverzachter
Ben je gek op wasverzachter? Niet getreurd, er zijn genoeg alternatieven waarmee je je was heerlijk zacht kunt maken. En wist je dat je ook makkelijk zelf een (niet schadelijke) variant kunt maken?