fbpx

Weg met die vieze etensluchtjes!

vieze etensluchtjes kaas

Koken, bakken, grillen, frituren… Er komt echt van alles uit de keuken, en dan hebben we het niet alleen over de gerechten, maar ook over hardnekkige geurtjes die in de huiskamer blijven hangen. Hoe bestrijd je etensluchtjes?

Lees ook:
10 tips om slimmer boodschappen te doen

De koelkast riekt

Misschien herken je dit wel; je komt uit je bed, opent de koelkast om koffiemelk te pakken en slaat zowat steil achterover van de geur van camembert, en dat terwijl de kaas zelf allang verorberd is. Hoe krijg je die penetrante kaaslucht weg?

Nare geurtjes ga je te lijf door losse theezakjes of koffiepads (droog) in de koelkast te leggen. Een paar keer per maand verversen en je zult zien dat de boel voortaan reukloos is. Een gesneden citroentje zorgt voor die frisse vleug.

Dagen ‘plezier’ van die gourmet

Een (kaas)fondue of gourmet is heerlijk, maar niet als je ‘m de dag erop nog ruikt. Natuurlijk kun je voorzorgsmaatregelen nemen, de wasemkap aan, een raam open. Maar dan nog blijft vette baklucht vaak in de woonkamer hangen. De oplossing is om, voordat je naar bed gaat, een bakje met brandspiritus in de woonkamer neer te zetten. Weg met die vette walm! Deze tip werkt trouwens ook als er in huis gerookt is.

Hollandse pot

De Hollandse pot is lekker, maar je kunt hem echt nog de hele avond ruiken, en dat is niet fijn, zeker niet als je nog visite verwacht. Veel koolsoorten geuren stukken minder als je tijdens het koken een scheutje citroensap of een klontje boter aan het kookvocht toevoegt. Niet aan gedacht? Warm dan een pannetje azijn op en weg is die kleinburgerlijke spruitjeslucht. Je kunt ook een aantal diepe borden met azijn vullen en die een tijdje op de verwarming laten staan.

Snackbar Jansen

Tussen alle culinaire hoogstandjes door is er vast ook een moment waarop de frituurpan aangaat. Hoe zorg je ervoor dat die lucht weer snel verdwijnt? Door een beetje koffie in een pannetje op te warmen! Koffiebonen zijn trouwens echte geurvreters. Ruikt jouw kleding naar patat, fondue, oliebollen of parfum? Leg je kledingstuk in de droger, vul een sok met koffiebonen, bind hem dicht en leg hem erbij. Laat de droger op een kort programma draaien. Door de warmte nemen de bonen alle muffe luchtjes op.

Frisse handen

Als je een ui pelt of knoflook snijdt, ruik je dat nog een hele dag aan je handen. Je krijgt ze fris door met je natte hand langs de binnenkant van je roestvrijstalen wasbak te wrijven.

In onze zoektocht naar geurverdelgers zijn we nóg een verrassende tegengekomen, namelijk: kattenbakvulling. Je kunt de korrels bijvoorbeeld in een pantysokje onderin de vuilnisbak leggen, of zomaar ergens in de woonkamer. Ze slurpen alle vreemde luchten op, maar ook vocht. Dus wel van tijd tot tijd vervangen.

Lees ook:
3 recepten voor eenvoudige eenpansgerechten