Jak… je opent een keukenkastje en dan zie je nog net een langpotig beestje achter je voorraad rijstpakken wegschieten. En als je die rijstpakken optilt, betrap je er nog meer… Zilvervisjes! Hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?
Lees ook:
Zo voorkom je bedbeestjes
Twee soorten visjes
Hoewel de twee haast niet van elkaar te onderscheiden zijn, heten de visjes in je keukenkast ‘zilvervisjes’ en de visjes tussen je administratie op zolder ‘papiervisjes’. Zilvervisjes leven in een warm en vochtig klimaat en eten schimmels en voedselresten. Papiervisjes houden ook van warmte maar kunnen ook in een iets drogere omgeving leven, zoals de zolder. Papiervisjes vind je voornamelijk op zolder en zijn dol op behanglijm, papier en textiel. Ze kruipen graag achter loszittende stukken behang.
Zo kom je er vanaf
1. Pak de voedselbronnen aan
Papier- en zilvervisjes eten het liefst: koolhydraten, zetmeel, papier, karton en behang. Voor zilvervisjes zijn overvolle kasten met aardappelen, uien of fruit ideale broedplekken. Kijk je kastje dagelijks na op voedselresten die rondslingeren of eten dat staat blootgesteld aan de lucht. Dit voorkomt niet alleen visjes maar ook bedorven eten. Laat ook je oud papier niet te lang staan of berg het op in afgesloten plastic bakken. Zonder voedsel kunnen ze zich niet voortplanten en gaan ze een ander onderkomen zoeken.
2. Ventileer
Zorg voor goede ventilatie. Als je ruimtes goed laat ventileren is de luchtvochtigheid lager. Zet ook (kleding)kasten en ramen regelmatig open, zodat ze kunnen luchten. Tocht, koude lucht en een daling van de luchtvochtigheid zijn hiervan het resultaat. Daar houden ze niet van.
3. Vermijd vochtige kleding
Vocht en visjes, gaan hand in hand. Is het bijna altijd vochtig bij jou in huis? Zet je meubels dan iets van de muur om leef- en broedplekken te vermijden. Leg geen vochtige doekjes in de keukenkastjes, maar laat ze aan de lucht en in een open ruimte drogen. Zorg dat kleding en andere spullen niet vochtig de kast in gaan. En als laatst, voorkom lekkende kranen!
4. Maak naden en kieren dicht
Zilvervisjes kruipen graag door naden en kieren en verspreiden zich zo door je huis. Zorg dat plinten goe afsluiten en kit ze af. Hierdoor kunnen de zilvervisjes en papiervisjes niet meer tevoorschijn komen of je beperkt de bewegingsvrijheid waardoor ze zich gemakkelijker laten vangen.