fbpx

Aan de poets! Zo vaak moet je jouw wc schoonmaken

poetsen

Even een doekje over de bril en klaar is Kees? Was het maar voldoende om alleen op die manier je wc te poetsen. Helaas vraagt dit kleinste kamertje in je huis toch écht om iets meer dan schoonmaken met de Franse slag. Weet jij hoe en hoe vaak je jouw toilet eigenlijk zou moeten poetsen?

Lees ook:
Video van de dag: Handige schoonmaak tips voor het huishouden

De wc schoonmaken: grondig of met de Franse slag?

Het moge duidelijk zijn: je hebt schoonmaken en je hebt schoonmaken. En daar zit een hoop verschil in! Wie denkt er met een doekje over de bril vanaf te komen vergeet dat er nog minstens vijf andere broednesten voor bacteriën op en rondom de pot zitten. Zeker wanneer er een heel huishouden gebruikt maakt van het toilet is het daarom raadzaam om minimaal één keer per week  grondig te reinigen. Woon je met veel mensen in huis? Dan is twee keer per week de wc schoonmaken een goede richtlijn.

wc schoonmaken

Grondig de wc schoonmaken doe je zo

Voordat je aan de poets gaat ruim je eerst even je toilet leeg. Dat wil zeggen: haal alle lossen spullen van de vloer, zodat je overal goed bij kan. Zorg dat je drie schoonmaakdoekjes, een droge doek, emmer en schoonmaakmiddelen bij de hand hebt. En dan nu: aan de slag!

Stappenplan wc schoonmaken

1. De pot schoonmaken

De wc-pot poets je het beste door er toiletreiniger of schoonmaakazijn in te spuiten, ook onder de rand. Met een borstel schrob je de pot van binnen schoon. Om het goed in te laten werken laat je de borstel een minuut of 10 staan. Wordt ‘ie meteen schoon van.

Met een eenvoudig warm sopje kun je ondertussen de buitenkant van de pot, de bril, de klep en de spoelbak afnemen. Wist jij dat de bril dus niét het smerigste onderdeel van je toilet is? Weer wat geleerd!

2. De wanden

Heb jij tegeltjes op je toilet? Neem die dan even af met een schoon doekje en schoon sopje. Vergeet dan ook niet de toiletrolhouder mee te nemen, net als een eventueel wasbakje, vensterbank/raampje.

toilet

3. De vieze onderdelen

Als je zo’n beetje al het grove werk hebt gepoetst is het tijd voor het échte werk: de plekken waar meer bacteriën huizen dan je lief is. Op de lichtknop, deurklink en spoelknop zitten gemiddeld 30x meer bacteriën dan op de wc-bril. Je neemt het af met een schoon doekje met een beetje chloor of spiritus. Laat heel even ‘intrekken’ en neem daarna met een nat sopje nog een keer af zodat niemand dit vieze spul aan zijn vingers krijgt.

4. De vloer

Ten slotte dweil je nog even de vloer en de klus is geklaard!

Wij op de redactie zijn wel benieuwd: hoe vaak doe jij dit klusje echt grondig?

Lees ook:
Klaar voor de winter in vijf stappen