fbpx

Zo maak je de tuin klaar voor de winter

winterklaar 1

Heb je een tuin, dan loont het de moeite om deze in de herfst op te ruimen, zodat alles wat er groeit goed is voorbereid op de vorst die de winter met zich meebrengt. Zo maak je de tuin winterklaar.

Lees ook:
Help de egel de winter door!

Veel tuinierwerk komt er niet aan te pas als je de tuin klaar wilt maken voor de winter. Het gaat er vooral om dat je de tuin schoonmaakt, opruimt en de vaste planten onderhoudt.

Gazon

Herfstbladeren kun je beter niet laten liggen op het gazon, die kunnen het gras verstikken. Zo kan het gras zonlicht blijven opvangen en ontstaan er geen gele plekken. Hark bladeren dus weg. Om te voorkomen dat er mos gaat groeien over het gras, kun je er jaarlijks kalk overheen strooien. Zo neemt het gras meer voedingsstoffen op en groeit het beter. Hierna kun je het gazon eventueel met korrels bemesten. Voorkom bruine plekken op het gras door er niet overheen te lopen wanneer het bevroren is.

winterklaar 2

Planten

De bladeren die je hebt weggeharkt van je gazon kun je – met uitzondering van eikenblad – kunnen fungeren als warme deken voor de vaste planten in je tuin. Ook voorkom je op deze manier dat de bodem uitdroogt. Tropische en subtropische planten kun je het beste binnen zetten, die zijn erg gevoelig voor vorst. Dat geldt ook voor dahlia’s en begonia’s. Veel andere planten doorstaan de winter zonder moeite. Bij erg guur weer kun je ze beschermen met bubbeltjesplastic of een afdekhoes.

Onkruid

Als je onkruid een paar keer per jaar verwijdert – dus ook voordat de winter begint – kan het minder goed wortelen. De indringers en ongewenste planten groeien niet alleen tussen de tegels en in bloemperken, maar ook aan oprijlaan en gazon.

Bescherm je spullen

De buitenkraan heb je voorlopig niet nodig, die kun je afsluiten. Leeg zinken gieters en zorg dat er geen water meer in de tuinslang zit. Haal terracotta potten en de parasol naar binnen; de barbecue kun je (met beschermhoes) buiten laten staan. Beeldjes en potten waar water in kan blijven staan, kun je het beste omgekeerd, en beschut tegen de muur van je huis, neertzetten. En heb je nog bloembollen, dan kun je die, zolang het nog niet vriest, nog planten in de tuin. Maak vogelhuisjes leeg, zodat vogels er weer in kunnen overnachten. Meer diervriendelijke tips komen van Natuurmonumenten.

Van Kooten en De Bie stoken als Jacobse & Van Es overigens lekker de draak met het ‘winterklaar’ maken van de tuin; bekijk de video hier.

Lees ook:
Help de egel de winter door!