fbpx

Help de egel de winter door!

help de egel

Ben je ook zo dol op egels? Als je geluk hebt, scharrelen ze ’s avonds door je tuin, op zoek naar voedsel. Helaas heeft de egel het zwaar. Per tien jaar halveert de populatie. Wat kun jij doen om de egel de winter door te helpen?

Lees ook:
Hét herfstvoer voor vogels

Egel in de tuin?

egel winter

Het leefgebied van de egel is de afgelopen decennia enorm afgekalfd. Een egel houdt namelijk van verwilderde tuinen met voldoende beschutte plekjes waar hij zich kan oprollen om ongestoord een dutje te doen. Die vindt hij steeds minder.

Schuttingen

Onze achtertuinen zijn tegenwoordig veelal betegeld, we halen de bezem er doorheen en ontdoen de boel grondig van afgevallen bladeren. Dat winterklaar maken is funest voor de egel. Wat het leefgebied van egels nog meer verkleint, zijn de afgesloten schuttingen om onze tuinen. Egels kunnen niet meer van tuin naar tuin gaan. 

Houden egels een winterslaap?

Veel houden een winterslaap, maar lang niet allemaal. Er zijn ook egels die tijdens hun winterslaap even wakker worden, bijvoorbeeld na een week of drie, om op zoek te gaan naar voedsel of een betere woonplek. Het slaappatroon verschilt echt per egel! 

Niet storen!

Wil je de egel helpen? Dan is het zaak om beschutte hoekjes in je tuin te creëren en openingen te maken in de omheining, zodat ‘ie makkelijk buurten kan. Een andere optie is het plaatsen van een egelhuis. Doe dat op een rustige plek: egels houden niet van pottenkijkers en worden ook niet graag gestoord tijdens hun slaap. 

Egelhuis

Jenny Kleve, directeur Egelbescherming Nederland, is groot fan van dit egelwoonhuis, dat samen met haar stichting is ontworpen. Dit huis is groot, weerbestendig, en heeft een speciale ingang waar katten niet in kunnen. Er is trouwens ook een egelvoerderhuis te koop. Of een starterset, je moet ergens beginnen.

egel in tuin

Wat eten egels?

Jenny Kleve hoopt dat het ‘s winters bijvoeren van egels net zo vanzelfsprekend wordt als het bijvoeren van vogels. Egels zijn vleeseters en doen het goed op kattenvoer, zowel ‘nat’ als brokjes. Brokjes hebben wel als voordeel dat je ze, op een droge plek, wat langer kan laten staan, misschien komt ‘jouw’ egel maar een paar keer per week langs. Vroeger leerden we dat we een schoteltje melk moesten serveren, maar dat is helemaal niet goed voor een egel. Vers water wel. Er is ook speciaal egelvoer op de markt. 

Egel in nood

Wanneer weet je dat een egel in nood is, te mager is of ziek? “Een egel laat zich overdag niet zien. Is dit wel het geval dan weet je dat er iets mis is”, legt Jenny uit. Op onze site vind je de opvangcentra per provincie, en lees je wat je het beste kunt doen bij een zieke of gewonde egel in jouw achtertuin. Het zijn lieve dankbare zoogdiertjes, de opruimers van de natuur, laten we ervoor zorgen dat ze het overleven deze winter.”

Lees ook:
Bouw je eigen insectenhotel