fbpx

Zo maak je een heerlijke maaltijd van kliekjes

kliekjes soep

Stiekem gebeurt het best vaak. Je maakt gedurende de week een aantal gerechten en er blijven nog kliekjes over. Groente, brood, een stukje kaas of wat vlees. Weggooien is natuurlijk hartstikke zonde, maar wat kan je er allemaal mee?

Lees ook:
6 budgettips om geld te besparen

Een heerlijke maaltijd van kliekjes maak je zo

soep wortels miljuschka

Een heerlijk ontbijt, lunch en diner van kliekjes

Gelukkig kan je van alles maken met deze kliekjes. Sterker nog, je kan met gemak een hele dag eten van de restjes. Let uiteraard wel even goed op de houdbaarheid van het eten. Zodra het gebakken of gekookt is bewaar het dan niet langer dan 3 dagen. Bekijk bij zuivel altijd even de verpakking om zeker te weten hoe lang je het kan bewaren. 

Wentelteefjes

Met oud brood maak je heerlijke wentelteefjes. Hierbij geldt zelfs: hoe ouder het brood, hoe lekkerder de wentelteefjes. Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 4 oude boterhammen, bruin of wit 
  • 1 middelgroot ei, geklutst
  • 125 ml melk
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter

Meng in een lage schaal de melk, het ei en het kaneel. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en laat een halve eetlepel boter smelten.  Doop een boterham in het beslag, net zolang totdat het helemaal doordrenkt is met het beslag. Doe dit ook met de tweede boterham. Bak de boterhammen totdat ze goudbruin zijn. Bak daarna ook de andere twee boterhammen. 

Soep

Een soepje als lunch kan altijd, zeker met een boterham erbij. Soep is perfect voor het opmaken van de kliekjes. Eigenlijk kan je alle groenten gebruiken voor een soep. Ook dit recept is voor 4 personen:

  • 800 gram diverse groente in kleine stukjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 liter water
  • 4 biologische groentebouillonblokjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Bak in een kookpan de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg na twee minuten ook de overige groente toe. Bak het geheel even aan. Kook intussen 2 liter water. Voeg het water met de bouillonblokjes aan de groenten toe. Laat het zachtjes koken gedurende 15 minuten. Schenk ongeveer 300 ml van het kookvocht in een maatbeker. Pureer de soep dan met een staafmixer. Voeg naar wens nog wat extra kookvocht toe om de soep wat dunner te maken. Strooi tot slot nog wat peper en eventueel wat zout over de soep. 

Quiche

Lekker met een groente salade erbij. Warm, vullend en vol van smaak. Hier eet je met zijn vieren met gemak van. 

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 4 middelgrote eieren
  • 100 ml kookroom
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 400 groente naar keuze
  • 100 gram kaas naar keuze 
  • eventueel 2 eetlepels pesto
  • 2 eetlepels gehakte noten
  • olijfolie
  • peper en zout 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in met wat olie. Verdeel de plakjes over de springvorm, zorg ervoor dat de hele vorm goed bedekt is. Verwarm een pan op middelhoog vuur en giet er een eetlepel in. Fruit de uien en de knoflook, voeg na twee minuten de groente toe. Meng in een kom de eieren met de room, kaas, pesto en de gehakte noten. Strooi er ook flink wat peper en een snuf zout over. Schep het groentemengsel in de vorm en giet het eimengsel erover. Mocht je nog stukjes kip of ham over hebben, kan dat er ook bij. Bak de quiche 30-35 minuten in het midden van de oven. 

Lees ook:
15 manieren om de lekkerste tosti’s te maken