Twee sneetjes brood, een plak kaas en een plak ham ertussen, alles even in het broodrooster, onder de grill of in de koekenpan: tosti! Een snelle snack voor de stevige trek. Maar het kan zoveel lekkerder.
Graaf Tosti
Volgens het etymologisch woordenboek komt het woord tosti van het Italiaans voor geroosterde boterhammen. En dat zou dan weer afgeleid zijn van het Engelse toast. Maar of het waar is? Er zijn nogal wat verhalen over het ontstaan van de geroosterde broodsnack. Zoals over de Engelse Graaf Tosti, in de 19eeeuw uitbater van een hotel aan het Comomeer in Italië en uitvinder van het broodrooster. Toen hij dat aan het uitvinden was viel er per ongeluk een ham-kaassandwich in zijn apparaat: voilà, tosti! Zou het? Want er is ook het verhaal van de Franse fabrieksarbeiders die ’s ochtends hun metalen lunchtrommeltje op een hete radiator waren vergeten. In de lunchpauze hadden ze ineens allemaal tosti’s.
Tost, toasti, of croque monsieur
In Italië en Griekenland heet een tosti ‘tost’ en in Engeland ‘toastie’. In België en Frankrijk is het een ‘croque monsieur’. Ontstaan door een misverstand. Een klant van een Franse bakker vroeg waar hij ook ham voor op z’n kraakverse (croquant) stokbrood kon krijgen, de bakker wees naar de slager aan de overkant: “Bij die monsieur”. Croquant, monsieur; dat werd croque monsieur. De Franse kookbijbel Larousse Gastronomique vermeldt dat de eerste croque monsieur in 1910 werd geserveerd in een café op de Boulevard des Capucines in Parijs. De eerste vermelding van de croque monsieur in de literatuur is te vinden in de befaamde roman uit 1918 van Marcel Proust ‘À la Recherche du Temps Perdu’.
Eindeloos variëren
Wie in België of Frankrijk een croque monsieur bestelt, krijgt een dikke laag bechamelsaus op z’n tosti. En bestel je een croque madame, dan krijg je er in plaats van die saus een gebakken ei bovenop. ‘t Is misschien even wennen, zo’n opgetutte tosti, maar lekker is het wel. Dus waarom zou je zelf niet eens aan het experimenteren slaan?
Hartige tosti’s:
- Hawaii, met een schijfje ananas er bovenop
- Zalm, met roomkaas, zalm en wat snippers ui
- Bolognese, met vanzelfsprekend bolognesesaus op de kaasvulling
- Jeanette, twee croque monsieurs op elkaar
- Papa, met een stukje (gerookt) spek erbovenop
- Brie en bacon
- Belegen kaas en salami
- Caprese, met mozzarella, tomaat en basilicum
- Gorgonzola, peer en uisnippers
Zoete tosti’s:
- Nutella en schijfjes banaan
- Appel, appelstroop en rozijnen
- Roomkaas en bosbessenjam
- Honing, speculoospasta en amandelschaafsel
- Kokosbrood en aardbeienjam
- Pindakaas, vijgen en pure hagelslag
Eet smakelijk!