fbpx

Klaar voor de winter in 5 stappen

winter klaar warm

Afgelopen week hebben we de eerste vorst gehad. Voordat de strenge winter écht aanbreekt, raden we je aan om deze taken in huis alvast te voltooien. Want, in het najaar is niets fijner dan een sfeervol huis om lekker in op te warmen.

Lees ook:
Gezond de herfst door

Klaar voor de winter in 5 stappen:

klaar voor winter huis

1. Doe de dekbedwissel in de winter

Begin met het verwisselen van het zomer- naar je winterdekbed. De beste slaapkamertemperatuur is voor iedereen anders én kan in deze periode van het jaar elke nacht anders zijn. Last van? Denk dan eens aan een vierseizoenendekbed. Het grootste voordeel daarvan is dat je heel makkelijk kunt wisselen tussen de verschillende dekbed-delen. Begint het wat frisser te worden, gebruik dan het lente- of herfstdeel. En wordt het écht koud? Voeg dan beide delen samen voor een heerlijk dik en behaaglijk warm winterbed.

2. Maak je kledingkast winterklaar

Het is weer tijd voor truien en andere warme items. Pas daar ook je kledingkast op aan. Je kunt je zomerjurken en sandalen dus opbergen tot volgend jaar. Het liefst uit het zicht, om het overzicht te bewaren. De bekende blauwe IKEA-tassen zijn daar ideaal voor: ruim en compact. Het geeft je ook de ruimte om kritisch door je kleding te gaan. Missen er nog basics in je garderobe? Of misschien wil je een kleur of stijl met jezelf afspreken, waar je je nieuwe kleding op afstemt, zodat combineren makkelijker wordt.

3. Kijk je huis na op tochtplekken

De voorbereidingen hebben natuurlijk minder effect als er nog steeds koude tocht naar binnenglipt door kieren en naden. De uitkomst: tochtstrips, die je aan de scharnierkant van een deur of raam bevestigt. Kies op sommige momenten toch om je ruimtes door te luchten. Ventileren is altijd belangrijk en gezond, en in deze tijd noodzakelijk voor het voorkomen van schimmels. Want juist in dit vochtige seizoen slaan ze toe.

klaar voor winter interieur

4. Breng de herfst in huis

Voelt je huis nog zomers aan? Dan kun je ervoor kiezen om voor iedere ruimte in huis één nieuw accessoire aan te schaffen. Eén blikvanger, die met weinig moeite de sfeer een upgrade geeft. Denk aan een wollen plaid in de woonkamer, frisse nieuwe kaarsen, of een plant voor in de vensterbank. Makkelijke planten voor in de herfst zijn: Philodendron, de Calathea, de Kentiapalm en de Sansevieria.

5. Zorg voor een wintervoorraad in de kelder

Oftewel: Hamsteren! Zodat je op een moment dat je liever binnen wilt blijven, ook niet meer naar de supermarkt hoeft. Lui? Welnee, gewoon slim. Ga voor seizoensgroenten die helpen je lichaam warm te houden. Voorzie je keukenkastje met specerijen als komijn, kruidnagel of nootmuskaat, voor een vleugje winter door je gerecht.

Lees ook:
5 kruiden die gezond en gelukkig maken