fbpx

Zo word je een gelukkig mens: 7 stappen naar geluk

tips om gelukkig mens te worden

Hoe gelukkig ben jij? Of anders gezegd, wat is geluk in jouw ogen? Hoog tijd om daar eens bij stil te staan. Hoe je geluk omarmt? Dat vertelt Jolanta van Helten-Dawid, voedingsdeskundige en vitaliteitscoach bij Healthy Jo, stap voor stap.

Lees ook
7 redenen waarom huisdieren gelukkig maken

Tips om een gelukkig mens te worden

Stap 1: Zorg voor jezelf

Uit een leeg vat kun je niet schenken… Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, sterker nog, het is egoïstisch als je het niet doet. Hoe beter je in je vel zit en hoe meer energie je hebt, des te meer je kunt teruggeven aan de wereld om je heen. Hoe je dat aanpakt? Beweeg veel, slaap voldoende, doe aan actieve ontspanning en drink genoeg schoon en zuiver water.

Stap 2: Weet wat je eet

Je lichaam is je fysieke spaarrekening. De kwaliteit van jouw leven hangt af van de hoeveelheid energie die je hebt. Voed jezelf in plaats van slechts je maag te vullen. De invloed van voeding op onze fysieke maar ook mentale gezondheid, is helaas nog niet tot iedereen doorgedrongen. Ook de invloed van darmgezondheid op de werking van de hersenen is groot en wordt nog steeds onderschat. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam.

Stap 3: Ga erop uit in de natuur

Breng regelmatig tijd door in de natuur, daar word je rustig en gelukkig van. Rust en stilte, het groen om je heen en het hogere gehalte aan zuurstof zijn allemaal bronnen van je goed voelen. Natuur heeft een kalmerend effect op ons brein en het brengt ons terug naar de bron waar al het leven vandaan komt. Hierdoor ervaar je een diepe connectie met de wereld om je heen en voel je dat je onderdeel bent van het universum.

Stap 4: Sta stil bij zingeving

Sta regelmatig stil bij wat je komt doen op deze wereld en hoe je een steentje bijdraagt. Door een doelstelling voor ogen te hebben, je medemens te helpen en goed te doen voor je omgeving, geef je meer zin aan je leven. Daar word je automatisch een gelukkig(er) mens van.

Stap 5: Kom in contact met anderen

Relaties, verbinding en echt contact met anderen maken gelukkig. Mensen zijn sociale wezens en kuddedieren. Met een natuurlijke ‘drang’ naar contact en connectie met de medemens. Ervaringen uitwisselen, smart en geluk delen, liefde geven en ontvangen behoren tot de basisbehoeften en diepste verlangens.

Stap 6: Persoonlijke ontwikkeling en groei

Stap uit je comfortzone, laat beperkende overtuigingen los en werk aan de beste versie van jezelf. Wees niet (te) kritisch op jezelf, focus op het positieve en gebruik je talenten. Probeer te leven vanuit flow (ga je doelen achterna en doe het in/uit liefde), zo ervaar je een opeenvolging van geluksmomentjes.

Stap 7: Leef in het nu

Geniet van de kleine dingen. Focus op wat je wel hebt in plaats van te benadrukken wat er niet is. Kwaliteit van leven is belangrijker dan kwantiteit, oftewel duurzaam geluk zit in de ervaringen en herinneringen die je maakt en niet in de (hoeveelheid) spullen die je bezit. Kunnen genieten van de zonnestralen op je huid, een knuffel van een vriend(in), de lach van een kind of een heerlijke maaltijd samen met je geliefden geeft enorm veel voldoening.