fbpx

5 dingen die we kunnen leren van Pippi Langkous

pippi langkous

Pippi Langkous is ‘het stoerste en sterkste meisje van de wereld’ en blijft voor velen nog altijd een rolmodel. Deze vijf dingen geeft Pippi aan ons mee.

Lees ook:
Kinderpraat: 17 grappige uitspraken van kleinkinderen

5 dingen die we kunnen leren van Pippi Langkous

1. Levenslust en vrijheid

Pippi is voor veel mensen nog altijd een rolmodel dat ons uitdaagt vrijuit te leven. Er zit een hele symboliek achter een paard optillen of achterstevoren op een kussen slapen. Wat er van af spat is haar onafhankelijkheid en constante drang naar vrijheid. Over deze mentaliteit wil toch iedereen wel beschikken? Vooral in deze tijd van prestatiedruk en perfectie als norm kan een film als Pippi enorm veel inspiratie en verlichting geven.

2. “Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”

De quote is inmiddels wereldberoemd. Pippi is een stoer en ondeugend meisje dat nergens voor terugdeinst en voor niemand bang is. Ze woont alleen en vindt dat niet eng. Ze piekert niet en heeft voor alles een oplossing. Er mislukt heus weleens wat, maar daar staat ze niet te lang bij stil en turnt ze om in een lolletje.

3. “Kom mee, Tommy & Annika”

Pippi is altijd in voor iets leuks en zit vol kattenkwaad, maar nooit ten koste van anderen. Ze is enorm trouw aan haar hartsvrienden Tommy & Anika; ze gaat voor ze door het vuur en spoort ze aan om ook eens wat vaker uit hun comfort zone te stappen.

4. Anti-autoritair leven

Zoals het liedje gaat van tjoelalee tjoelalee tjoela hopsasa doet Pippi Langkous haar eigen zin. Pippi kan zich alles permitteren: in een groot huis wonen met een paard en een aapje, zomaar op reis gaan en bergen snoep kopen. Ze heeft immers geen ouders die een oogje in het zeil houden en een kist vol gouden munten, waar ze overigens mee strooit alsof het confetti is. 

5. Geen oordeel

Pippi is een opvallende verschijning. Met haar nooit aflatende stralende lach, twee verschillend gekleurde kousen, rode vlechten en grote tanden is niemand zoals zij. Ze komt op voor de kinderen die gepest worden en raakt bevriend met jong en oud. De makers van de boeken en films willen laten zien dat iedereen goed is zoals hij of zij is.

Lees ook:
Wees wijs, word vies!