fbpx

Wees wijs, word vies!

Zo ongeveer een op de vier Nederlanders is ergens allergisch voor, of zal het ooit worden. En dat percentage neemt in recordtempo toe, vooral onder kinderen. Het aantal allergiepatiënten in Nederland en West-Europa is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Voornaamste oorzaak: we leven te schoon en te ‘opgehokt’.

Lees ook
Handen wassen, goed bezig. Maar…

Grote schoonmaak

Vroeger hield je eens per jaar een grote schoonmaak, waaraan vaak de hele familie meehielp. Ramen en deuren werden tegen elkaar opengegooid om de tent eens lekker door te luchten. Kleden werden naar buiten gesleept en met de mattenklopper bewerkt, meubels werden uitgeklopt en opgepoetst, vloeren gestofzuigd en geboend, ramen gelapt, de keuken geschrobd, beddengoed en matrassen grondig gereinigd.

Scheutje azijn

Een loodzware klus, zeker als je in aanmerking neemt dat het assortiment schoonmaakmiddelen zich beperkte tot een sopje van het een of ander en een scheutje azijn in het spoelwater. Maar we konden er weer een jaartje tegen. En de rest van het jaar hoefde het allemaal niet zo uitgebreid meer; regelmatig onderhoud was genoeg tot de volgende voorjaarsschoonmaak. Doen we allemaal niet meer.

Brandschone huizen

In plaats daarvan zijn we het hele jaar rond in de weer met tal van chemische producten die ons het leven makkelijker en aangenamer beloven te maken. En onze potdicht geïsoleerde huizen zijn derhalve brandschoon en geheel gedesinfecteerd. Heerlijk! Schoon en gezond! Nee dus. Want van àl te schoon word je ziek.

Lui immuunsysteem

Uit onderzoeken blijkt dat die hyper-hygiëne ons afweersysteem ondermijnt. Ons immuunsysteem hoeft nauwelijks meer in actie te komen tegen bacteriën en virussen. Bij sommige mensen kan het lichaam dan geen onderscheid meer maken tussen echte ziekteverwekkers en onschuldige stoffen. Bij een hernieuwd contact met bepaalde stoffen (allergenen) volgt dan een allergische reactie. Hooikoorts is de meest voorkomende, maar ook eczeem en darm- en stofwisselingsstoornissen ‘doen het goed’.

Geen weerstand

En waar zijn we dan met z’n allen allergisch voor? Huisstofmijt, gras- en boompollen, huidschilfers van dieren, geneesmiddelen, latex, schimmels, voedingsmiddelen, wasmiddelen, parfums… De lijst is eindeloos en wordt steeds langer. Want we zijn steeds minder in staat om weerstand te bieden tegen tal van in de kern onschuldige stoffen.

Vieze kindertjes

Met name het aantal allergieën onder kinderen neemt in rap tempo toe. Logisch, ze zijn tegen zo’n beetje alles ingeënt, leven in een gedesinfecteerde woonomgeving, spelen nauwelijks meer buiten en komen amper nog met viezigheid in aanraking. Haal ze uit die beschermende bubbel. Laat ze vuil worden, zeggen de deskundigen, laat ze met vuil speelgoed spelen, neem ze mee naar de kinderboerderij, laat ze hun knieën schaven bij het ravotten, (niet al te) vieze dingen eten. Dan ontwikkelen ze hun afweersysteem en worden ze minder kwetsbaar. En het beste advies van allemaal: neem een hond of een kat, of desnoods een cavia. Dan ontwikkelen ze meteen hun sociale vaardigheden.

Lees ook:
De R zit in de maand: hoe houd je je weerstand op peil?