fbpx

10 tips tegen koude voeten

Tips tegen koude voeten

Brr, koude voeten! Ook wanneer je onder een warm dekbed ligt, kunnen je voeten soms ijskoud aanvoelen. Wat kun je ertegen doen?

Lees ook:
Eerste hulp bij brandend maagzuur

De oorzaak

Koude voeten worden veelal veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Het dalen van de buiten- of omgevingstemperatuur en daarmee ook de lichaamstemperatuur doet de bloedvaten samentrekken. Bij sommige mensen trekken de bloedvaten net iets te sterk samen, waardoor de bloedtoevoer afneemt en de voeten koud worden. Andere oorzaken voor koude voeten kunnen zijn: roken, te lang staan of zitten of te krappe schoenen dragen. Ten slotte zijn er hormonen en ziekten zoals diabetes, reuma en hartafwijkingen die koude voeten veroorzaken.

10 tips tegen koude voeten

Het goede nieuws: koude voeten zijn niet gevaarlijk. Maar prettig zijn ze allerminst. Met de onderstaande 10 tips worden je voeten weer lekker warm!

  • Föhn ze warm. Zet de föhn niet meteen op de warmste stand, ook frisse lucht doet de bloedvaten al ontspannen.
  • Masseer je voeten. Of laat ze masseren, waardoor het bloed weer stroomt.
  • Smeer ze in met Vaseline. Vaseline isoleert, waardoor je je eigen lichaamswarmte vasthoudt. Vervolgens trek je loszittende sokken aan.
  •  Neem wisselbaden. Stop je voeten 2 á 3 minuten in een warm bad en dan een paar seconden in een koud bad. Doe dit 6 keer en eindig altijd met een koud bad.
  • Wrijf warm. Wrijf je voeten en benen voor het douchen warm met een sisal-handschoen. Maak roterende bewegingen omhoog, richting het hart.
  • Verwarm ze. Gebruik een warme kruik of pittenzak en leg die lekker bij je voeten in bed.
  • Koop verwarmbare pantoffels. Er zijn pantoffels te koop met kersenpitten die je kunt opwarmen in de magnetron. Overigens zijn echte schaapswollen pantoffels ook al lekker warm.
  • Beweeg. Wanneer je erg koude voeten of tenen hebt doe je waar mogelijk je schoenen uit en beweeg je je voeten een paar minuten flink.
  • Draag de juiste sokken. Wollen sokken kunnen je helpen om de warmte vast te houden maar ook twee paar dunne katoenen sokken over elkaar kan prettig werken.
  • Draag een boterhamzakje om je voeten. Deze laatste tip is vooral fijn in tijden van strenge vorst of sneeuw. Doe het zakje om je voet en stap zo je schoenen in. Ze houden de warmte vast.

Het is waarschijnlijk even uitproberen welke tip voor jou het beste werkt. Naast bovenstaande tien tips geldt over het algemeen dat je jouw doorbloeding sowieso verbetert door niet met je benen over elkaar te zitten, goed passende schoenen te dragen, een half uur per dag te bewegen en niet te roken. Zo reken je af met koude voeten!

Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien