Lekkerder met een lik pindakaas: variaties + zelf pindakaas maken

pindakaas met aardbeien

Je vindt het hemels of je vindt het hels: pindakaas. De ware liefhebber snapt niet dat iemand erover kan zeuren dat het goedje aan je verhemelte blijft plakken. De pindakaashater wordt zelfs al onpasselijk van de lucht.

Maar wij die het heerlijk vinden, smeren het liefst overal een lekkere dikke lik op. Uit een kant-en-klaar potje, maar liever nog zelfgemaakt. Geen kunst aan en zo gepiept. En misschien trekken we de pindakaascritici wel over streep met pindasaus. Ook in een handomdraai zelf gemaakt.

Zo maak je pindakaas

pindakaas op brood

Doe 500 gram ongezouten pinda’s, 4 eetlepels arachide- of zonnebloemolie en 1 theelepeltje zout in de keukenmachine. Maal de boel fijn tot een gladde massa (kan even duren) en schep alles in een goed afsluitbare pot. Kan een met kokend water schoongemaakte pot uit de supermarkt zijn, of een weckpot. In de koelkast is je pindakaas tot circa drie weken houdbaar.

Zo maak je pindasaus

Maak je er pindasaus mee, dan doe je een laagje water in een pannetje, samen met een theelepel sambal, een uitgeknepen knoflookteentje, een flinke scheut zoete ketjap, eventueel een scheutje kokosmelk, plus een paar eetlepels pindakaas. Langzaam op laag vuur verhitten en goed doorroeren. Te dik, beetje water erbij, te dun, beetje pindakaas toevoegen. Ook minstens drie weken in de koelkast houdbaar.

Zoet en hartig broodje pindakaas

De variaties met pindakaas zijn eindeloos. De beroemdste boterham met pindakaas is ongetwijfeld die van Elvis Presley. Zijn peanutbutter sandwich bestond uit twee sneden geroosterd brood, dik besmeerd met pindakaas, met daarop een geprakte rijpe banaan en een paar plakjes uitgebakken bacon. De boterhammen op elkaar plakken, in ruim boter in de koekenpan goudbruin bakken en meteen serveren. Zoet én hartig ineen. Natuurlijk kan het best een tandje minder, maar ook dan zijn er heel wat heerlijke variaties te verzinnen.

boterham pindakaas

De bodem: boterham, cracker of donut

We beginnen met de bodem. Een boterham of bolletje (wit, bruin, volkoren), of liever een cracker, knäckebröd, een rijstwafel, een krentenbol/brood, een donut: het maakt nogal wat uit waarop je je pindakaas smeert. De ‘bite’, het mondgevoel, speelt ook een rol in je smaakbeleving. Een hap uit een zompige witte boterham ervaar je toch anders dan een van een krakend knäckebrödje. En dat zijn dan nog maar de ‘gewone’ bodems onder je lievelingslikkepot. Wat te denken van pindakaas op een speculaasje? Of een (choco)koekje? Een stroopwafel? Of zelfs een pannenkoek of een omelet?

Zoete variaties met pindakaas

Wat er op kan? Gewoon álles! Als je het maar niet allemaal tegelijk doet, en een beetje bedachtzaam combineert. Een paar voorbeelden:

  • Een geroosterde witte boterham met pindakaas en plakjes banaan
  • Een volkorensneetje met pindakaas en plakjes appel en appelstroop
  • Knäckebröd met pindakaas belegd met plakjes peer
  • Een combi van donut, pindakaas en jam
  • Pindakaas bestrooid met hagelslag
  • Een laag pindakaas met een laag honing erop
  • Een pannenkoek met pindakaas en stroop
  • Snee pitabrood, kokosbrood erop, besmeerd met pindakaas
  • Een handje rozijnen door de pindakaas op een cracker
  • Een lik pindakaas door de popcorn
  • Grof gehakte noten (cashew, walnoot, amandel, pecan) door de pindakaas
pindakaas met peer

De hartige hap

Ook aan de hartige kant is pindakaas een onovertroffen smaakmaker. Net als met pindasaus kun je er echt alle kanten mee op:

  • Volkoren boterham oude kaas met pindakaas
  • Plakjes komkommer op een rijstwafel, likje pindasaus
  • Noedels, verse preiringetjes, pindasaus
  • Bruine boterham, dik pindakaas en geraspte wortel
  • Omelet besmeerd met pindakaas, uitgebakken bacon erop
  • Hard bolletje, pindakaas, reepjes paprika
  • Sesambroodje pindakaas, plakjes augurk, drupje tabasco
  • Kroepoek met pindasaus
  • Hardgekookt ei met snippertjes rauwe ui en pindsasaus
  • Groenten (sperzieboontjes, broccoli, selderij enz.) met pindasaus
  • Gebakken kipstukjes of hamburger met pindasaus
  • Boerenbrood besmeerd met pindakaas, curry, mayonaise en uitjes

Een beetje een ideetje? Dan varieer je vast vrolijk verder!