fbpx

19 redenen waarom we blij zijn dat het lente is

lammetjes

Het is lente! Er zijn honderden redenen te bedenken waarom we daar zo blij om zijn, maar houden het bij 19!

lente

Lees ook
25 dingen waar je blij van wordt

 1. Wakker worden van het vrolijke getjilp van de vogels in de achtertuin is nog altijd tien keer beter dan van een gillende wekker, en zorgt voor een opgewekte start van de dag.
 2. Na werktijd nog even naar buiten kunnen, omdat het nu eindelijk wat langer licht is. Hierdoor heb je niet langer het idee dat je een soort mol bent die in het donker vertrekt en weer in het donker thuiskomt.
 3. Meer vitamine D. Vitamine D zit in zonlicht en heeft grote invloed op ons gemoed. We voelen ons vrolijker, relaxter en hebben meer energie. En dat merk je meteen.
 4. Met de zomer in onze bol, maken we vast vakantieplannen voor als we weer volop kunnen reizen. Het speuren op internet naar de geschiktste tent, bungalow of bestemming en het dromen over toekomstige vakanties maakt alvast heel vrolijk.
 5. De wintergarderobe mag de kast in. Joehoe! Warme laarzen, dikke broeken en wollen truien gaan in de mottenballen en maken plaats voor zwierige bloesjes en kleurrijke polo’s.
 6. Wandelen is goed voor je, ook met weer en wind de paden op de lanen in, dus. Maar zonder die zuidwester, soppige schoenen, wintertenen, regendruppels op je brillenglazen en die kapotgewaaide paraplu geniet je er toch stukken meer van.
 7. Over genieten gesproken. De natuur ontluikt en dat is ieder jaar weer een wondertje op zich. Heb jij al krokussen en narcissen gespot? En dan hebben we het nog niet eens over lammetjes, pulletjes (eendenkuikens) of kalfjes.
 8. Lentekriebels, iedereen heeft ze. Kijk maar eens naar je collega’s, de buurvrouw of de hond. Alsof iedereen na een lange winterdip weer verliefd is op het leven. André van Duin zong niet voor niets: Alles ziet er anders uit als de zon schijnt…
 9. Jas uit, autoraam open. Zonder jas de deur uit rennen maakt heel gelukkig, tel daar nog eens een autoritje met open raam bij op. De wind door je haren, de zoete geur van de lente in je neus. Natuurlijk heeft bijna iedere auto tegenwoordig airco, maar raampje open en radiootje aan: het heeft toch iets (ouderwets) magisch!
 10. Een kopje koffie of thee in de stralen van de eerste voorjaarszon: dát is nog eens klein geluk. Misschien heb je een beschut plekje in de achtertuin, of een bankje aan de voorkant van je huis waar je in de luwte zit?
 11. Slanker in de lente. Met het oog op de bikini of het badpak zijn we in de lente vastberaden om wat kilootjes te lozen. Al die stamppotten en stoofpotjes zetten natuurlijk wel aan. In de lente is het voor veel mensen makkelijker om voor lichte salades te kiezen, en meer water te drinken.
 12. Een nieuw begin. Niet alleen voor de natuur maar ook voor jezelf. Wat wordt het? Een nieuwe coupe? Een ander interieur? Of ga je deze lente met hernieuwde energie een cursus schilderen of fotograferen volgen? Of misschien toch een nieuwe partner? Kan het schelen, het is lente!
 13. Tuinliefhebber, je mag weer met je vingers in de aarde. Schoffelen, vegen en na IJsheiligen (11-14 mei) kunnen de eerste plantjes weer gepoot worden.
 14. Van sommige lentegeuren kun je heel vrolijk worden. Gemaaid gras. De geur van bloeiende magnolia. Het eerste likje zonnebrand.
 15. Haal de lente naar binnen! Nu we de winter van ons hebben afgeschud, zijn we toe aan een beetje voorjaar in huis. Bloembolletjes, maar ook een boeket van de eerste lentebloemen mag niet ontbreken. Welkom anemonen, irissen en seringen!
 16. Een epic momentje: het winterdekbed gaat van het bed en we kunnen het zonder verwarming af.
 17. We zien er in de lente knapper uit. Echt! Onze huid straalt omdat we meer buiten zijn en minder last hebben van de droge, warme lucht in huis. Na een paar middagjes in de tuin of op de fiets krijgen we weer kleur op onze wangen.
 18. De lente is het perfecte jaargetijde voor een grote schoonmaak in huis. Hup: bankstel de tuin in, vloerkleed uitkloppen, soppen, dweilen en luchten maar!
 19. In het voorjaar komen er weer allerlei lekkere verse groentes van het land. Vanaf april zijn bijvoorbeeld asperges, komkommer, prei, raapstelen, rabarber, radijs en rode biet volop verkrijgbaar. Seizoensgroenten zijn niet alleen verser, ze zijn ook nog eens goedkoper dan groenten die vanuit het buitenland worden aangevoerd.

Lees ook:
Recept voor pasta met lente-ui, kip en roomkaas