fbpx

3x inzichten die het weekend vol ijspret ons gaf

ijspret nederland

Afgelopen weekend hebben we volop genoten van de ijspret: de een bond de schaatsen eronder en de ander stond langs de kant gluhwein te drinken. Nederland bloeide op. Hoe kunnen we deze vredelievende wereld doortrekken? Drie inzichten.

Lees ook:
5x tips voor bevroren ruiten: zo ontdooi je een autorit

Een weekend vol ijspret

1. Een shot positiviteit

Mensen hebben tijdens de lockdown heel erg het ‘yes-gevoel’ gemist; de endorfine die je aanmaakt wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Veel mensen zijn meer gaan grijpen naar slechte alternatieven die dat gevoel ook opwekken, zoals suikers, vetten en activiteiten als tv kijken. Door de ijspret van afgelopen weekend kregen we een positieve impuls: natuur, beweging en saamhorigheid is wat ons blij maakt. 

Koek en zopie

Presentatrice Geraldine Kemper was ook vier dagen op het ijs te vinden: “Even ging het niet meer om de corona updates. Maar over waar het beste ijs lag. Met een rugzak gevuld met broodjes en een gevuld flaconnetje de natuur in met vrienden. De eerste slagen op het ijs met opkomende zon. Die korte gesprekken met mede schaatsers over de beste routes. Koek en zopie. Warme chocolademelk halen. De glimlach bij iedereen op t gezicht. En ook nu de spierpijn van de lange tochten. Ja. Echt genoten dit weekend. Hoop jullie ook.”

Bron: Instagram Geraldine Kemper

2. Gevoel van samenhoren

De ijspret deed bij ons Nederlanders een enorm saamhorigheidsgevoel oproepen. Het ging niet alleen om het heerlijke gevoel weer even vrij te zijn van maandenlange restricties; het laat ons ook collectieve trotsheid ervaren. Alleen al het lezen van het woord ‘natuurijs’ roept een gevoel van gelukzalige verbondenheid op, omdat iedereen weet waar dat woord voor staat.

3. Nu of nooit: kansen pakken!

We weten uit ervaring dat geluk tegenwoordig in kleine hoekjes verscholen ligt en dat het ook in één klap anders kan zijn. Voorspoed is niet meer vanzelfsprekend, dus als de kans er is: grijpen we die met beide handen aan. De periode dat we konden schaatsen op natuurijs was natuurlijk ook heel kort; er was dus geen enkele mogelijkheid om uit te stellen. Daarom deden er ook zo veel mensen mee de afgelopen week, wat het gevoel van collectief geluk verhoogde.

Lees ook:
Autorijden met gladheid: zo rijd je veilig in de sneeuw