fbpx

5 redenen waarom we zo van de Top 2000 houden

top2000 radio

Naar Queen, ABBA, Bløf en The Beatles kunnen we de hele dag wel luisteren. De muziek herinnert ons weer even aan de tijd van toen. En dáárom bestaat de Top 2000 op Radio 2, de Lijst der lijsten, met de beste tweeduizend liedjes aller tijden aan één stuk door. Hoe kunnen we het jaar beter afsluiten dan met deze legendarische muziekmarathon?

Lees ook:
5x variaties op de oliebol

Hierom houden we zo van de Top 2000

Dit jaar werd de Top 2000 spectaculair geopend door Radio DJ Bart Arens. Bekijk hier de video:

1. De tijd na kerst

De Top 2000 vult die akelige stilte op na de gezellige kerstdagen. Alle (klein)kinderen zijn weer naar huis en jij bent weer aangewezen op je partner, kat of in dit geval… de radio! De dagen voor oudejaarsavond worden niet meer uitgedrukt in uren, niet in minuten en ook niet in seconden. “Tijdens de Top 2000 tellen we met nummers”, zegt Radio 2 DJ Jan-Willem Roodbeen.

2. Een collectief

Half december wordt bij een groot gedeelte van de Nederlandse huishoudens de radio getuned ergens tussen de 88 en 93, de frequentie van NPO radio 2. Het voelt als een warm bad dat elk jaar terugkeert; voor velen een geruststellend idee in de veranderlijke tijd van nu. Top 2000 werkt verbindend en is de lijst van Nederland, “ons” collectief muziekgeheugen.

3. Tijd om te reflecteren

Ieder nummer in de Top 2000 heeft iets magisch: een rake melodie of inspirerende tekst die een gevoelige snaar raakt. Een gevoel dat je even laat stilstaan, terugblikken of juist goede voornemens oproept. Reflecteren is een perfecte bezigheid voor het einde van het jaar.

4. Lijstjes en voorpret

Lijstjes maken. Nederlanders zijn er dol op. En het leuke ervan: ze leiden tot (zelf)inzicht en een geluksgevoel. Alleen het rangschikken, invullen en delen van jouw persoonlijke Top 2000-lijst bezorgt je al grote voorpret.

5. We doen het samen

De Lijst der lijsten is geheel democratisch samengesteld door luisteraars. Heb jij een lijst ingevuld op top2000.nl? Dan beslis jij welke platen er gedraaid worden! Het geeft een kick om iets bij te kunnen dragen aan wat je luistert. Om een mening te geven. Om mee te tellen. Danny Vera is jou eeuwig dankbaar. En wij mogen wederom weer trots zijn op de goede muziek die ons kleine kikkerlandje rijk is.

Lees ook:
8D muziek luister je met je hersenen