fbpx

5x variaties op de oliebol

oliebol variaties

Oliebollen bakken is geen hogere wiskunde. Maar lekkere oliebollen bakken is een kunst. Nooit van je moeder (of van je vader) geleerd? Dan is hier het basisrecept voor de beste oliebol. En daarna gaan we eindeloos variëren!

Lees ook:
Zo kom jij stressvrij de feestdagen door

De klassieke oliebol

De ingrediënten:

  • 5 dl melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel fijne suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • 250 gram krenten/rozijnen
  • rasp van 1 citroen
  • snufje zout
  • zonnebloemolie om te frituren
  • poedersuiker

Teveel gedoe, dat beslag? Met een pak oliebollenmix kom je een heel eind. Daar hoeft meestal alleen maar water bij. En wat je er zelf nog aan lekkers in wilt stoppen natuurlijk. Volg wel de aanwijzingen op de verpakking!

Bereiding van de oliebol: 

  • Doe de krenten/rozijnen in een pannetje met wat water, verwarm ze op het fornuis, draai het vuur uit en laat ze een kwartiertje wellen. Kan ook in een schaaltje in de magnetron. Gooi ze in een zeef en laat ze uitlekken. 
  • Laat de melk in een pannetje op het fornuis (of in een kom in de magnetron) lauwwarm worden. 
  • Giet 100 ml van de lauwwarme melk samen met de gist en de suiker in een kommetje/schaaltje/bakje en laat een paar minuten staan. 
  • Klop het ei los in een ander kommetje. 
  • Boen de citroen schoon en rasp het geel eraf. 
  • Doe de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje. 
  • Meng er met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en de citroenrasp doorheen tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Roer er op het laatst de uitgelekte krenten/rozijnen doorheen. 
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Verhit een flinke hoeveelheid olie (denk aan anderhalf à twee liter) in een frituur- of braadpan. Als er damp afkomt is ie heet genoeg. 
  • Giet wat extra (onverhitte!) olie in een kommetje en doop daar steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in (even boven het kommetje laten uitlekken) en schep er vervolgens bolletjes beslag mee die je in de pan met hete olie glijden. Zo plakt de boel niet aan. 
  • Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk; in 4-5 minuten zijn ze goudbruin en gaar. Doorgaans draaien ze zichzelf halverwege het bakproces om, als dat niet gebeurt: even een zetje geven met de schuimspaan, waarmee je ze even later uit de olie vist. 
  • Uit laten lekken op keukenpapier. 
  • Pas vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.
Oliebol

En dan nu de 5 variaties!

  1. Liever bier in plaats van melk? Kan ook, dat geeft een luchtiger beslag. Maar niet meer dan de helft van de melk vervangen.
  2. Appels erbij, altijd goed! Een stuk of twee zoetzure, geschild, ontklokhuist en in stukjes gesneden. Niet te fijn, anders vind je ze niet meer terug. Je kunt ze gewoon aan het basisbeslag toevoegen.
  3. Stukjes ananas (goed droogdeppen) of gekonfijte vruchtjes, fijngehakte noten, gedroogde vijgen en dadels (wel de pit eruit halen!) in stukjes, chocoladesnippers: het kan allemaal gewoon bij het basisbeslag. Als het maar niet teveel is, dus je moet wel een beetje kiezen. Ga uit van in totaal 100 gram max!
  4. Hartig, waarom niet? Wat fijngehakte gember, in ragfijne sliertjes gesneden paprika, lekker pittige geraspte kaas, blokjes ham of salami, fijngehakte bieslook, wat gesnipperd selderijblad, een likje oosterse boemboe door het beslag. De variaties zijn eindeloos.
  5. En dan is er nog de ‘in-de-olie’bol. Daarbij gaat een borrelglaasje grappa, cognac, calvados, rum, kirsch of ander ‘vuurwater’ door het beslag. Geen zorg, het geeft alleen een lekker smaakje, de alcohol verdampt tijdens het bakken. 

Lees ook:
Weg met die vieze etensluchtjes